Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zöldspárga petrezselyempesztóval

2 5/5
30 perc
rafinált
átlagos
2 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személyre:
  • 50 dkg zöldspárga
  • kb. 5 dl víz a spárga főzéséhez
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • kb. 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál citromlé
  • Valamint:
  • 2 db kemény húsú paradicsom
  • 3 csokor petrezselyemzöld
  • kb. 4-5 dkg hámozott mandula
  • 3-4 dkg frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano)
  • 1 citrom leve
  • 2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A pesztóhoz a petrezselymet apróra vágom, 1 bő teáskanálnyit félreteszek, a többit turmixgép poharába töltöm. Hozzáadom a mandulát, az olajat, a citromlevet és a sajtot, sózom, borsozom, és előbb közepes, majd nagyobb fokozaton krémesre zúzom. Ha szükséges, a végén még ízesítem. Tálra halmozom.

A spárgákat meghámozom, fás végüket eltávolítom. Egy mély serpenyőben vizet forralok, sóval, cukorral, citromlével ízesítem, ebbe teszem szépen sorban a spárgákat. Akkora serpenyőt érdemes választani, amiben elférnek az egész spárgák úgy, hogy az ízesített főzővíz ellepi őket. A spárga vastagságától függően 8-10 perc alatt roppanósra főzöm, majd jeges vízbe dobom, hogy ne veszítsenek a színükből.

A főzőléből egy keveset kiveszek és leforrázom vele a paradicsomokat, így könnyen lehúzható a héjuk. A maradék főzőléből remek leves készíthető később is. A paradicsomokat félbevágom, teáskanállal eltávolítom a belsejüket. Ez szintén felhasználható később leveshez, szószhoz. A fél paradicsomokba pesztót kanalazok. A zöld pesztó tetejére egy pöttynyi sajtkrémet biggyesztek.

A spárgákat kötegekben elrendezem egy csinos tálon. Jócskán kanalazok a petrezselymes pesztóból, megszórom a félretett apróra vágott petrezselyemzölddel. A paradicsomokat mellé helyezem, lehűtve tálalom.

Megjegyzés



Ajánljuk Habliliom blogját is! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek