A zöldséglevest szokásos módon készítem el. Kevés olajon megpárolom a tisztított és felaprított zöldségféléket, majd felöntöm vízzel vagy húsleves alaplével, sózom és megfőzöm.
A gombóchoz a macesz felét hideg vízben áztatom rövid ideig, mégpedig azért, hogy megpuhuljon. Másik felét pedig apróbb darabokra töröm. Kevés zsiradékon üvegesre pirítom a finomra vágott vöröshagymát, majd beleteszem az apróra vágott petrezselyemzöldet. A zsiradékot leszűröm, majd a tojás sárgájával habosra keverem.
Tálba teszem az áztatott és jól kinyomkodott maceszt, hozzáadom a pirított petrezselymes hagymát, jól összedolgozom, sóval, borssal, őrölt gyömbérrel ízesítem. A tojásfehérje felvert habjával lazítom, hozzáadva az összetört maceszt /pászka/.
Legalább 30 percet pihentetem, hogy a massza összeálljon. Hideg vízbe mártott kézzel formálom a gombócokat, melyeket a forrásban lévő levesben kifőzöm.
Fogyasztáskor a levest is megszórhatjuk friss, aprított petrezselyemzölddel, levesünk még ízletesebbé válik.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!