Zöldségleves petrezselymes maceszgombóccal

45 perc
egyszerű
olcsó

Elkészítés

A zöldséglevest szokásos módon készítem el. Kevés olajon megpárolom a tisztított és felaprított zöldségféléket, majd felöntöm vízzel vagy húsleves alaplével, sózom és megfőzöm.

A gombóchoz a macesz felét hideg vízben áztatom rövid ideig, mégpedig azért, hogy megpuhuljon. Másik felét pedig apróbb darabokra töröm. Kevés zsiradékon üvegesre pirítom a finomra vágott vöröshagymát, majd beleteszem az apróra vágott petrezselyemzöldet. A zsiradékot leszűröm, majd a tojás sárgájával habosra keverem.

Tálba teszem az áztatott és jól kinyomkodott maceszt, hozzáadom a pirított petrezselymes hagymát, jól összedolgozom, sóval, borssal, őrölt gyömbérrel ízesítem. A tojásfehérje felvert habjával lazítom, hozzáadva az összetört maceszt /pászka/.

Legalább 30 percet pihentetem, hogy a massza összeálljon. Hideg vízbe mártott kézzel formálom a gombócokat, melyeket a forrásban lévő levesben kifőzöm.

Fogyasztáskor a levest is megszórhatjuk friss, aprított petrezselyemzölddel, levesünk még ízletesebbé válik.

Megjegyzés

A gombóc elkészíthető maceszdarából vagy maceszlisztből is. A kissé feledésbe ment macesz, alternatívája lehet pl. a grízgaluskának, de önmagában is jó "rágcsa" mártással vagy tejföllel is finom. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek

Friss