A vöröslencse főzelék elkészítéséhez a sárgarépát és a zellert megpucoljuk. A répát karikákra vágjuk, a zellert hasonló méretű kockára. A fokhagymát apróra vágjuk.
A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rádobjuk a zöldségeket és a fokhagymát, majd közepes lángon átforgatjuk rajta. Enyhén megpirítjuk, ízlés sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd fedő alatt kicsi lángon cca. 3-4 percig pároljuk.
A vöröslencsét hozzáadjuk, átforgatjuk, és újra annyi vízzel öntjük fel, amennyi épp ellepi. Fedő alatt, kis lángos puhára pároljuk. Amikor a lencse megpuhult, a zöldségek viszont még roppannak, de már nem kemények, hozzáönjük a sűrített paradicsomot, és még két percet alacsony lángon fedő nélkül főzzük a főzeléket. Ha kell, kevés vizet adhatunk még hozzá. Csipet fahéjjal és a bazsalikommal ízesítjük.
Az elkészült főzeléket tányérokba szedjük, és még forrón ráreszeljük a fetát. Balzsamecettel lehet savanyítani és snidlinggel díszíteni.