hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az 5 legveszélyesebb nyári kaja, amitől ételmérgezést kaphatsz

default user icon
MME
Hamburger, saslik, saláta, egy kis fagylalt. Felkészülsz a nyári sütögetésre, piknikezésre, de tudatában vagy annak, hogy mekkora az ételmérgezés kockázata? Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített, vagy tárolt ételek miatt. Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek a leginkább veszélyesek a nagy forróságban.

Húsok

A stradolás mellett a másik leggyakoribb nyári program a sütögetés. Nincsen finomabb a grillen sült húspogácsánál, sasliknál, vagy grillkolbásznál. Az ételmérgezések első számú oka a nem megfelelően átsütött hús. Grillezéskor hajlamosak vagyunk arra, hogy a húsnak a külső rétegét süssük meg, belül viszont kissé nyersre hagyjuk. Ez különösen a baromfi húsok esetében veszélyes, szalmonellát okozhatnak, míg a marhahús esetében az E.coli baktérium okozhat véres hasmenést.

Tanács: Szakemberek szerint legalább 74 Celsius fokon kell sütni a csirkehúst, vagy a hamburger húst, hogy a bennük lévő kórozokók elpusztuljanak.

Saláta

A boltokban kedvedre válogathatsz az előre csomagolt saláták között és eszedbe sem jut, hogy tálalás előtt megmosd. Ez nagy hiba. A bébispenótba, a rukkolába, az endívia salátába, vagy a jégsalátába is kerülhet szennyeződés a termelés során. Ezek magukban még nem is biztos, hogy fertőzést okoznak, de például ha ugyanazt a vágódeszkát használod a nyers hús és a saláta felvágásra, akkor előfordulhat, hogy keresztszennyeződés lép fel.

Tanács: Tedd a salátát egy szűrőedénybe és jól mosd át.

Házi fagylalt 

Nagyon jól hangzik, hogy készíts otthon fagylaltot, de sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy szalmonellát kapsz tőle, mintha vennél egy doboz jégkrémet a boltban. Ha fagyit készítesz otthon, akkor csakis főzött pudingot vagy fertőtlenített héjú tojásból készítsd. A főzés és a fertőtlenítés megöli a baktériumot.

Tojás

A tojás az egyik legveszélyesebb alapanyag a konyhában, amelyben megjelenhet a szalmonella. A héján és a tojás belsejében is megtalálható a szalmonella. Legalább 70 Celsius fokon kell főzni, sütni, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Ha hidegtálhoz, vagy majonézhez használod fel a tojást, akkor pedig ajánlatos fogyasztásig a hűtőbe tartani az ételt.

Dinnye

Talán nem is gondolnád, hogy ez a nyári finomság is mennyire veszélyes lehet. Néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban többen sárgadinnye fogyasztása után lettek rosszul, néhányan meg is haltak. A dinnye lisztériával fertőzött volt. 

Tanács: Mivel a baktériumok a külső héjban élnek, mindig mosd meg a dinnyét felvágás előtt.

Ezek is érdekelhetnek