Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött kelkáposzta

MME MME
1 5/5
90 perc
bonyolult
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: Ezt az ételt emeletes párolóedényben szoktam elkészíteni, de leírom azt is, anélkül hogyan készíthető.

A zsemlét vízbe áztatom, kinyomkodom. A darált húst összekeverem a tojással, apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával. Beleteszem a zsemlét. A masszát sózom, majorannával, őrölt borssal és pirospaprikával ízesítem. Jól összedolgozom.
A kelkáposztát leveleire szedem, a nagy eret kimetszem, de csak annyira, hogy ne lyukkadjon ki a levél. Mindegyik levélre teszek egy kupac húsmasszát, kis batyukat formázok belőle (minden oldalát maga alá hajtom). A csomagokat beleteszem a párolóedény lyukacsos edényébe. Megszórom köménymaggal és majorannával. Az alsó edénybe vízet teszek (kb. 1 liter), ételízesítőt szórók bele. Ráteszem a másik emeletet, lefedem. Felteszem a tűzre, amint forr, takarékra állítom, és lassú tűzön készre párolom (kb. 1 óra)

A csomagokat óvatosan, pl. grillcsipesszel kiszedegetem, és zsírozott tűzálló tálba vagy tepsibe helyezem. Meglocsolom tejföllel és megszóróm reszelt sajttal. Előmelegítet (kb. 180 fokos) sütőben rápiritom a sajtos-tejfölt. Kenyérrel tálalom.

Párolóedény hiányában:
A húst kevés olajon megpirítom, majd a többit ugyanúgy csinálom. A kelkáposzta leveleket egy percre lobogó forró vízbe teszem, megszárítom. A többi szintén ugyanúgy.

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek