A körözött, vagy ahogy külföldön hívják, liptauer egy őrölt pirospaprikával és köménymaggal elkevert túrókrém, amelyet elsősorban juhtúróból készítenek (ez a liptói túró), vagy fele-fele arányban juhtúróból és tehéntúróból kevernek. Sokan csak friss tehéntúrót használnak a készítéséhez, és meg kell mondanunk, abból is nagyon finom.
A jó körözött titka a fűszerezés, és van, ami nélkül soha nem lesz tökéletes a körözött: ez pedig a köménymag. A köménymag megosztó, hiszen van, aki nem szereti vagy aki nem hiányolja a körözöttből, de a többség szerint mégiscsak ettől lesz igazán körözött a túróból. Amit viszont tényleg kevesen tudnak: egy csipetnyi tárkonytól még mennyeibb lesz a végeredmény. Érdemes kipróbálnod, mutatjuk a Ripost receptjét.
Körözött köménnyel és tárkonnyal
Hozzávalók:
- 30 dkg tehéntúró
- 2 ek. tejföl
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 tk. mustár
- só, bors, pirospaprika
- 1 mk kömény
- 1 csipetnyi tárkony
Elkészítése:
- Vágjuk apróra vagy reszeljük le a vöröshagymát. A túrót tegyük egy tálba, adjuk hozzá az ízlés szerinti mennyiségű pirospaprikát, és körkörös mozdulatokkal keverjük simára. Akkor jó, ha már narancssárga színű lesz a paprikától a túró.
- Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a hagymát, a tejfölt, a köménymagot, a mustárt, a borsot és a tárkonyt, és jó alaposan kikeverjük.
- Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Friss, házi kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.
Tudtad?
A körözött vagy körített túró neve valószínűleg onnan származik, hogy köröző mozdulatokkal keverjük össze a hozzávalókat.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- HA ÍGY KÉSZÍTED A RÁNTOTT SAJTOT, TUTI, HOGY TÖKÉLETES LESZ – MUTATJUK A RECEPTET!>>>
- ÍGY KÉSZÜL A BÉKEBELI, HÁZI TEPERTŐKRÉM! OLYAN LESZ, MINTHA A DÉDI CSINÁLTA VOLNA>>>
- ÍME, A TRÜKK: ÍGY LESZ MÉG FINOMABB A VAJAS PIRÍTÓS!>>>