Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teljesült az álma az UFO együttes énekesnőjének - székely éttermet vezet a belváros szívében

default user icon
MME
Varga Szidónia, az UFO együttes énekesnője a Konyhafőnök című műsorban már megmutatta, hogy mennyire jól főz. Szidónia Székelyudvarhelyről származik, és már gyermekkorában is a konyhában sürgött-forgott nagyszülei és szülei körül, most pedig megvalósította az álmát: megnyitotta a SZÉK nevű éttermet és elhozta Budapestre Erdély ízeit.

Hiánypótló étteremmel bővült Budapest gasztro-térképe. Az Andrássy út 41. alatt frissen megnyitott SZÉK-ben a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak. Az új étteremben kóstolhatunk csorbalevest, lókodi oldalast, puliszkát, helyben készült zakuszkát és eperfagylalttal tálalt kürtőskalácsot is. Az alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől érkezik. Az étterembe betérők pedig egy ismerős arccal is találkozhatnak, a mindig mosolygós Varga Szidóniával, aki az UFO együttes énekesnője.

- Szerencsés vagyok, mert gyerekkori álmom volt, hogy énekesnő legyek, szerepeljek a tévében és legyen egy éttermen és mind a három megvalósult - mesélte Szidónia, aki a neveltetéssel együtt kapta a székely hagyományokat és értékeket, ami a mai napig meghatározza mindennapjait. 

Aki belép az étteremben ezt a hangulatot máris érzi. A falon rovásírással felfestett idézetek láthatóak, az étlap kínálatában pedig ősi receptek és a modern konyhatechnológia ötvözésével újragondolt, különleges magyar, erdélyi és székely gourmet fogások. 

Az étterem séfje Réti Sebestyén, aki korábban a Déryné Bistro a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette. Dolgozott Franciaországban és Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön is, így az ott töltött idő élményeihez nyúlt vissza a SZÉK étlapjának kialakításánál. A menüsor tervezéséből természetesen Varga Szidónia is kivette a részét.

- Székelyudvarhelyi lány vagyok, abból a régióból származom, amit Erdély szívének neveznek. Hiányoznak az otthoni ízek, eddig leginkább a saját konyhámban igyekeztem megidézni őket. Úgy gondolom, az itthoni kínálatban hiánypótló lehet egy olyan étterem, ami hamisítatlan erdélyi hangulatot kínál a magyaroknak, külföldieknek, és természetesen a nosztalgiázó székelyeknek is” - meséli Varga Szidónia, aki férjével közösen nyitotta meg a SZÉK-et. A tulajdonosok nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a vegetáriánus vendégek is találjanak kedvükre való ételeket, a havasi gombakrémleves, a böjtös töltött káposzta, és a tekerőpataki füstölt sajttal készült tejfölös rakott burgonya is annyira finom, hogy nemcsak a vegetáriánusok, hanem a húsevők nagy kedvence is lett. 

- Az étterembe látogatók közt akadnak kíváncsi vendégek, akik most fogyasztják először például a hagyományos csorbalevest, a miccs tálat vagy a puliszkasajtot,
emellett szép számmal vendégül láthattunk már erdélyi származású vendégeket is. A rendezvények a hétvégi családi összejöveteleket idézik: akárcsak a nagymamától,
innen is sokan távoznak elcsomagolt finomsággal. Erdély nincsen messze, de még sincs olyan közel. Szeretnénk közelebb hozni az ottani ételeket és kultúrát, hiszen nálunk határtalanul lehet élvezni az ízeket - anélkül, hogy a jelenlegi időszakban át kéne lépni a határon – mondta Varga Szidónia.

Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.

5 ÉRDEKESSÉG A KÜRTŐSKALÁCSRÓL, AMIT NEM BIZTOS, HOGY TUDTÁL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss