Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te szabálykövető vagy lázadó típus vagy? Mutatjuk, mit egyél a személyiségtípusod alapján!

default user icon
MME
Szerencsére nem vagyunk egyformák, másként működik a szervezetünk, így a különféle diéták, étrendek sem működnek mindenkinél ugyanúgy. Előfordul, hogy ami beválik a legjobb barátnőnknél vagy az anyukánknál, nálunk nem hoz eredményt. Ezen felesleges idegeskedni, inkább keressük meg a legjobb módszert, ami a személyiségünknek is megfelel. Így a diéta nem teher lesz, hanem könnyen követhető életmódváltó program. Nézd meg, melyik személyiségtípusba tartozol, és próbálj a tanácsok szerint étkezni!

A múltban élsz

Nincs jó hírünk: ha sokat időzöl a múltban, könnyen dugába dőlhet minden újító kísérleted. „Ezt már próbáltam egyszer, és nem működött!” Ismerős gondolat, ugye? Innentől szinte biztos, hogy nem fogsz energiát fektetni a kísérletezésbe – de ettől még nincs veszve semmi. Fordítsd előnyödre a helyzetet, és vedd elő pozitív emlékeidet! Biztosan volt olyan, amikor jól érezted magad a bőrödben, és sikeresnek tartottad az egészséges táplálkozást. Hívd elő az emlékeidet, hiszen így hasznos információkhoz juthatsz. Fehérjében gazdag reggelivel kibírtad nassolás nélkül ebédig, de aztán időhiány miatt felhagytál vele? Készítsd el már este a reggelidet! Vagy teljes kiőrlésű ételek fogyasztásakor jobb volt az emésztésed? Az előre elkészített és lefagyasztott ételek, vagy az ételszállító cégek segítenek, hogy mindig kéznél legyen a megfelelő étel, amire szükséged van.

Túl sokat gondolkodsz

Ha hajlamos vagy túlgondolni a dolgokat, mindig mindent analizálsz, szinte biztos, hogy a táplálkozással kapcsolatban is irreális elvárásokat támasztasz. Ennek a személyiségtípusnak a Weight Watchers – vagyis súlyfigyelő – diéta válik be a leginkább. Az étrend elsősorban a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztását javasolja az üres kalóriák helyett, hiszen ezek feldolgozása több energiát emészt fel. A csapathoz csatlakozva kész táplálkozási tervet kapsz, tanácsokkal, beleértve a kihívások leküzdésére hasznos stratégiákat is.

Szabálykövető vagy

Szereted pontosan tudni, hogy mit és mikor kell enned? Akkor egy jól felépített tervre van szükséged, amihez tarthatod magad. Számos ilyen étrend közül választhatsz, a legjobb talán a Flat Belly program. A flat belly lapos hasat jelent, a módszer a fogyást speciális zsírégető étrenddel és mozgással éri el. A program a telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztásán alapszik. A diéta elsősorban növényi alapú, szaturálatlan zsírok fogyasztására buzdít, melyek például a diófélékben és egyéb csonthéjasokban, az olívaolajban és más növényi olajokban, a lazacban vagy a makrélában vannak jelen.

 

Aktív társadalmi életet élsz

Az előrecsomagolt ételeket, kiporciózott adagokat tartalmazó étrend általában nem elég rugalmas az extrovertált személyiségtípushoz. Márpedig ha ilyen vagy, akkor valószínűleg lételemed a társasági élet, amelybe a közös ebédek, vacsorák is beletartoznak. Így az a legjobb, ha alaposan tanulmányozod az élelmiszereket, és megtanulod összeválogatni az aktuális kínálatból a neked legmegfelelőbb kombinációkat. Jó választás a Volumetrics-módszer, melynek lényege, hogy a zsíros, szénhidrátban gazdag ételek helyett a gyümölcsökre, teltségérzetet okozó zöldségekre, salátákra helyezi a hangsúlyt. Ehhez persze erősnek kell lenned, és bárhol is vagy, tudnod kell nemet mondani bizonyos élelmiszerekre, ételekre.

Lázadó természettel áldott meg az ég

Ha utálod a szabályokat, örökké lázadsz a kötöttségek ellen, valószínűleg azt is gyűlölöd, ha megmondják, mit és mikor egyél. Az ilyen típusú embereknek nagyon vonzó lehet a tudatos étkezés, ami nem diéta: arra ösztönöz, hogy hangolódj a tested jelzéseire, étkezz lassan, ízlelj meg minden falatot. A tudatos étkezésben az a jó, hogy nincsenek tiltólistás élelmiszerek, csak a minőség és a mennyiség számít. Egyesek számára ez a megközelítés felszabadító és bár szokatlan módszer, de mégis működik. Próbáld ki!

Érzelmi evő vagy

Az érzelmi evőket az őket ért impulzusok sarkallják evésre: van, akit a bánat, mást az öröm, megint mást a szorongás visz arra, hogy felesleges kalóriákkal bombázza magát. Így bizony nagyon nehéz az egészséges táplálkozás, hiszen „vészhelyzetben” kikapcsol a racionális gondolkodás, és marad a falásroham. Ha ilyen vagy, felesleges szigorú étrendekkel próbálkoznod, amelyek tiltanak bizonyos élelmiszercsoportokat, mert a stresszhelyzet csak növeli a tiltott ételek utáni vágyadat. Érdemes viszont kipróbálnod a mediterrán diétát, amely nem is annyira étrend, mint inkább életmód, és változatos, egészséges táplálkozást tesz lehetővé különösebb lemondás nélkül. Jó tanács: ha érzelmi evőnek tartod magad, az étellel vigasztalod vagy nyugtatod magad, de örömödben is eszel, segít, ha egy pillanatra megállsz és felteszed magadnak a kérdést: valóban éhes vagyok? Hidd el, segíteni fog.

Impulzív személyiség vagy

Az impulzív ember, ha csokira vágyik, csokit fog enni abban a szent pillanatban, amikor megkívánta. Ha ebbe a típusba tartozol, a legjobb, amit tehetsz, hogy megpróbálod elkerülni a kísértést, és száműzöd a közeledből az édességeket. Ez persze nem azt jelenti, hogy soha nem csábulhatsz el! A lényeg az, hogy tudatosan tervezd meg a napi kényeztető ételeket és természetesen a mennyiségüket is! Például ha kedveled a fagylaltot, tervezz be vacsora utánra egy adag sorbet-t. A lényeg, hogy irányítsd a vágyaid, ne hagyd, hogy a pillanatnyi érzések vezéreljék az ételválasztásod.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek