Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ami tilos és ami nem: praktikus tippek a tavaszi méregtelenítéshez

A testünknek, mint minden finom szerkezetnek, időről időre szüksége van egy kis „szervizelésre”. Ebben segítenek a különböző tisztítókúrák.

A méregtelenítés olyan, mint egy nagytakarítás, hiszen a kúra a két legfontosabb méregtelenítő szervünket, a májat és a vesét tehermentesíti.

Miért jó méregteleníteni?

  • Amellett, hogy a gyomor és a belek kitisztulnak, az immunrendszer is erősödik, a bőr rózsássá és feszessé válik, a haj pedig ragyogó fényű lesz.
  • Bizonyos egészségügyi problémáknál segíthet, ha egy ideig a szokottnál kevesebb táplálékot fogyasztunk, de jobb, ha mindezt orvosi ellenőrzés mellett tesszük. A diabéteszeseknek például vigyázniuk kell arra, hogy ne essen le a vércukorszintjük. A várandós vagy szoptató nőknek és a szívbetegeknek sem szabad méregtelenítőkúrát tartaniuk.
  • Lelkileg is megkönnyebbülünk, a szervezet ugyanis több szerotonint (boldogsághormon) állít elő. Ettől erősebbnek és vidámabbnak érezzük magunkat.

Ne vigyük túlzásba!

Sokan ellenzik a méregtelenítőkúrákat, mondván, túl nagy megterhelést jelentenek a test számára, a fellépő éhség miatt pedig a hormonok is megbolondulhatnak. Amíg a szervezet át nem áll a saját tartalékainak felhasználására, könnyen előfordulhat fejfájás és rosszullét. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy túlzásba vitt kúra erősítheti az étkezési zavarokra való hajlamot, illetve ki is válthatja azokat. Különösen a fiatal nőknél jelent ez valós veszélyt. Vigyázni kell arra is, hogy a kúrát követően a szervezet kevesebb kalóriát igényel, ezért fokozatosan kell visszaszoktatni a gyomrot a normális adagokra.

Kúra lépésről lépésre

A méregtelenítés egynapos, de akár kéthetes is lehet. Sok mindentől függ az időtartama és a mikéntje, például attól, mennyire képes elviselni a mindennapi teendői mellett a tisztítókúrával járó kisebb kellemetlenségeket, mondjuk a fáradtságot vagy az ingerlékenységet. Egy hosszabb kúrába ezt mérlegelve vágjunk csak bele, mert a tisztulási folyamat során sok pihenésre is szüksége lesz a szervezetünknek! Éppen ezért, ha tehetjük, vegyünk ki szabadságot. 

Praktikus tippek

  1. A kúra alatt mondjunk le a cigarettáról, a kávéról, az alkoholról és az édességekről.
  2. Ha kísértésbe esnénk, rágjunk el egy cukormentes rágógumit.
  3. A friss levegőn való mozgás segítségével az esetleges szédülés és fejfájás is elkerülhető.
  4. Aki tisztítókúrán van, jobban fázik, ezért kezdjük a napot váltózuhannyal, és mindig hideg vízzel fejezzük be.
  5. Lefekvés előtt vegyünk meleg vizes lábfürdőt, majd térdtől lefelé öntsük le a lábunkat hideg vízzel, így sokkal jobban, mélyebben fogunk aludni.
  6. Az egynapos kúra alatt csak zöldség- és gyümölcsleveket fogyasszunk. Ha több napon át méregtelenítünk, együnk zöldségeket és gyümölcsöket, a harmadik-negyedik naptól pedig egy kevés barna rizst és párolt, sovány csirkemellet.

(Borítókép: Shutterstock)

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss