hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Széll Tamás: a pástétom, amivel megéri fáradozni, mert mindenkit lenyűgöz

default user icon
MME
Az ínyenceknek kedvezett a Főmenü legutóbbi adása: francia hagymás pitét, babos rakott húst és egy három napon át készülő, különleges húspástétomot készített el Széll Tamás és Böröcz Zsófi. A műsorvezetőpáros a Duna Televízió népszerű gasztroműsorának 2. évadában szombatonként 17 órától várja a nézőket a képernyők elé, egyszerű, de mégis különleges receptekkel és forradalmi konyhai tippekkel.

Franciaország nemcsak a divat, hanem a gasztronómia fellegvára is, ahol a konyhaművészet kreatív és fantáziadús, hiszen az ételek nemcsak ízvilágukban, hanem tálalásukban is lenyűgözők. A macaronok, a baguette-ek és az ezernyi ínycsiklandozó desszert mellett, a franciák alakították ki a sok Michelin-csillagos étterem által követett Haute Cuisine szabályrendszert, amelyet a Főmenü Michelin-csillaggal elismert mesterséfje, Széll Tamás, valamint műsorvezetőtársa, Böröcz Zsófi gasztromentor is követnek a konyhai rutinjukban.

A francia konyhaművészet 3 alappillére

Széll Tamás azt vallja, ha három jellemzővel kellene meghatároznia a francia konyhát, az első a „mise en place” fogalma lenne, ami azt jelenti, hogy egy ételhez még a főzés megkezdése előtt minden szükséges hozzávalót a kezünk alá előkészítünk. A második a teátrális megjelenés a hófehér séfkabáttal és a hatalmas séfsapkával, míg a harmadik a legjellemzőbb alapanyag, a jó minőségű vaj használata. Egyszerűbben: színpadias, káosz- és stresszmentes, ugyanakkor vajban gazdag.

Három napig készül, mi az? A terrine!

A „terrine”-gettét – csattanhatnának fel joggal a gyors fogásokhoz szokott, időhiányban szenvedő háziasszonyok, akik egyből a szívükhöz kapnak a gondolatra, hogy egy pástétomot több napon keresztül szükséges elkészíteni. A terrine azonban megéri a fáradozást: ez a hagyományos étel a francia konyhában egy pástétomhoz hasonló, kovácsolt hús, ami sokkal impozánsabb, mint amennyire nehéz elkészíteni, tehát jól el lehet vele mindenkit kápráztatni – éppen ezért ajánlja receptjei között Széll Tamás.

Ha mégis berzenkedve közelítünk a hosszadalmas eljárással készülő nemzeti ételkülönlegességhez, akkor a francia hagymás pitét vagy az ún. cassoulet-t, a babos rakott húst érdemes kipróbálni, amelyek szintén kulináris utazást ígérnek. A további részletek és az aktuális receptek és videók elérhetők a Főmenü második évadának Médiaklikk-oldalán, az exkluzív tartalmak pedig a műsor hivatalos Facebook-oldalán találhatók.

Főmenü, 2. évad – szeptember 18-tól, minden szombaton 17 órától a Duna Televízión!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss