Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így savanyítsd a céklát, és sosem bánod meg! Széll Tamás tippjei

default user icon
MME
A cékla az iskolai menza rettegett savanyúságának alapanyagából vált mára a modern konyha jolly jokerévé: egyrészt az íze, másrészt a beltartalma miatt gyakran és szívesen használják a konyhákban. Ám a feldolgozásával járó macera sokaknak elveszi a kedvét attól, hogy dolgozzanak vele - ennek a kiküszöbölésésre van Széll Tamás séfnek néhány kipróbált, bombabiztos praktikája.

Egészséges, vitaminokban gazdag gyökérzöldség, de nem szívesen nyúlunk hozzá, mert bizony nyomot hagy a bőrünkön és a konyhai felszerelésünkön. A céklás kényelmetlenség kiküszöbölésére, valamint a tápérték megőrzésére Széll Tamás séf a főzés helyett a sütést javasolja, ugyanis főzés közben nem csak a színéből - amit látunk is a főzővízen - hanem a beltartalmából is sokat veszít, így jobb, ha csak leveskészítéskor alkalmazzuk ezt a módszert.

"Nem csak a céklával, hanem a gyökérzöldségekkel kapcsolatban én a következő szoktam javasolni mindenkinek: körömkefével sikáljuk meg, vágjuk le a szárát, ha szükséges, utána csomagoljuk alufóliába, loccsantsuk meg egy kis olívaolajjal, dobjunk rá egy csipet sót, és 170-180 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Ilyenkor a cékla egyrészt saját levében megpárolódik, másrészt meg is sül, és így lesz a legfinomabb" - osztotta meg a hallgatókkal a Petőfi Rádió gasztroműsorában a tippjeit a séf.

Széll Tamás azt is elmondta, hogy bár általában télen komponáljuk bele a céklát a menübe, nyár közepén a legzsengébb, és ekkor sül a legkönnyebben, és ilyenkor a legkönnyebb meghámozni is. A cékla hámozása, sajnos, a sütés után is macerás kicsit, de ha gumikesztyűt használunk, a bőrünk biztosan megússza majd. 

És hogy mit tegyünk a sült céklával? Bármi lehet belőle a snacktől a salátáig, de Széll Tamás azt javasolja, próbáljuk ki a savanyított sült céklát, és meglátjuk, ég és föld a különbség a főtt és a sült céklából készített változat között!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss