November végéhez éve már tényleg csak napok kérdése, és meggyújtjuk az adventi koszorú első gyertyáját. Így most mi sem lehetne aktuálisabb desszert, mint egy szuper adventi fonott kalács, amit a következő receptvideó segítségével, és persze Farkasinszki Ildikó süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítójának instrukcióival te is könnyedén elkészíthetsz. Nincs mitől tartanod, hiszen az elkészítlése egyszerűbb, mint gondolnád. Csak kövesd figyelmesen a videóban elhangzottakat, az ott szerzett tudást pedig a recepttel kiegészítve már senki nem veheti el tőled. Nem fogod megbánni, vágj bele bátran!
Tippek a kelt tészta elkészítéséhez:
- A kelt tésztánál nagyon fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű vagy langyos legyen, hogy meggyorsítsuk a kelési folyamatot. Hideg alapanyagokkal ne dolgozzunk.
- Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben futassuk fel úgy, hogy fel is oldjuk a tejben azt, mielőtt állni hagyjuk.
- A lisztet érdemes átszitálni, mert a kelt tésztáknál hasznos, ha plusz levegőt dolgozunk be a tésztába.
- Soha ne hagyjuk, hogy a só és az élesztő érintkezzen, így mielőtt az élesztőt a többi hozzávalóhoz adjuk, a sót keverjük el a lisztben
- A tésztát alaposan dagasszuk ki! Ha géppel dolgozunk, ez legalább 4-5 percet jelent. Akkor jó, ha teljesen elválik a tál falától.
Adventi fonott kalács kelt tésztából
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg darált dió
- 2 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
A tésztához:
- 2-3 dl tej
- 8 dkg cukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
A tetejére:
- 1 db tojás
Elkészítése:
- Az adventi fonott kalács töltelékéhez a darált diót és a mákot külön-külön felfőzzük 1-1 dl tejjel, 1-1 csomag vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral (mintha bejglitölteléket készítenénk). Végül lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- A kelt tésztához a langyos tejből 1 dl-t egy kisebb tálba öntünk, teszünk bele 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Kézzel alaposan elkeverjük, és meleg helyen felfuttatjuk.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, alaposan elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe tesszük a tojássárgáját, a maradék cukrot, és hozzáöntjük az összes tejet, majd a felfuttatott élesztőt.
- A géppel alaposan összegyúrjuk a tésztát, és ha már összeállt, több részletben hozzáadjuk a puha vajat is. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha az előzőt már teljesen beledolgoztuk. Ha az utolsó adag vajat is belegyúrtuk, magasabb fokozatra állítjuk a gépet, és még 4 percig dagasztjuk a tésztát, hogy egy sima fényes tésztát kapjunk.
- Kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, majd 1 órán át hagyjuk kelni.
- A megkelt tésztát négy részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen egyesével téglalap alakúra nyújtjuk mindet.
- Kettőt diókrémmel, kettőt mákkrémmel kenünk meg, majd mindegyiket szorosan feltekerjük. A négy rudat végül lazán összefonjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire átrakjuk.
- Konyharuhával letakarva újabb fél órát kelesztjük. Ezután lekenjük a tetejét a felvert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
GRILL-ÁZS SÜTISULI
Farkasinszki Ildikó 2018. október 26-án indította el a Grill-ázs Sütisulit. A workshopok általában péntek délután 15 órakor kezdődnek, kivétel szombaton, akkor délelőtt 10-kor. Mindig egy-egy téma köré épülnek fel, és alkalmanként 4-5 féle sütemény, desszert készül. Az aktuális workshopokat megtaláljátok a Grill-azs.hu oldalon.
Ajánljuk még: