Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Borbolya, az alig ismert gyulladáscsökkentő csodaszer: még főzhetsz is vele

Ha gyulladáscsökkentésről van szó, elsőként biztosan a kamillához, majd pedig a körömvirághoz nyúlunk. Szerencsére a gyógynövények jelentős része rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással, ám van egy kevésbé ismert, a borbolya, mely szintén igazi csodaszer!

A borbolya neve lehet, hogy ismeretlenül cseng, ám ha meglátod, hogy milyen is ennek a növénynek a termése, rögtön tudni fogod, hogy láttad már valahol! A borbolyát előszeretettel ültetik parkokba dísznövényként, pedig kiváló gyógynövény, melynek a termését a keleti konyhában gyakran használják!

A borbolya termésének savanykás az íze a benne található rengeteg C-vitamin miatt, ezért első osztályú immunerősítő. Sőt gyulladáscsökkentő hatása is van az egyik benne található hatóanyagnak köszönhetően. A borbolya segítségünkre lehet a fertőzésekkel szemben, a baktériumokkal vívott harcban, de helyre is tudja tenni az emésztőrendszert. A borbolyát használják hasmenés ellen, étvágyjavításra, sőt hüvelyi és húgyúti fertőzések esetén is – írja a gyogyszernelkul.com.

Hogyan gyűjtsük és használjuk fel a borbolyát?

Megyeri Sára, azaz Dzsindzsa az Ehető növények nyomában legújabb részében bemutatja, miről ismerjük fel a borbolyát, mely részei ehetőek és hogyan tudjuk begyűjteni a termését. Sára a videó végén pedig azt is megmutatja, hogyan tudjuk felhasználni a borbolyát a konyhában, például a főtt rizs ízesítésére.

Borítókép: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek

Friss