Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Könyv az ehető erdőről – szezonális kincsek a természetből

default user icon
MME
Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják?  Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak? Ez csak néhány azokból a kérdésekből, amelyekre választ kaphatunk Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró Ehető erdő című kötetéből.

A könyv 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is!

Fenntarthatóság a legmagasabb fokon

Aki kirándulás közben, a saját kedvére és a családjának gyűjt ehető növényeket, az nem csak a testével, hanem a lelkével és a környezettel is jót tesz. A természetben töltött idő bizonyítottan gyógyító hatással van ránk. A növények megismerésével, a felvillanyozó gasztronómiai kalandokkal pedig közelebb is kerülünk hozzá és a gyomrunkon keresztül fedezzük fel, hogy mekkora értékeket rejt – vallják a kötet szerzői. Márpedig ha jobban megszeretjük, akkor jobban is óvjuk, hogy az utódainknak is megmutathassuk a saját bőrünkön és tányérunkon megtapasztalt csodát.

@mindmegette.hu Megjelent az Ehető Erdő! Itt egy tuti vadgasztronómiai recept: #ehető #erdő #megjelent #mindmegette #gasztro #gasztronómia #recept #nektek #mutimiteszel #vadgasztronomia #boróka #padlizsán #dzsindzsa ♬ eredeti hang – Mindmegette.hu - Mindmegette.hu

Értékmentés és luxus

 Elődeink végtelenül gazdag tudással rendelkeztek a minket körülvevő természetről, a benne található kincsekről. Ahogy az ember kezdett eltávolodni a természettől, úgy a növények ismerete, hétköznapi felhasználása is egyre jobban kopott. Szerencsére a gasztronómiai szakemberek már évekkel ezelőtt felfigyeltek a vadon termett növények nyújtotta fantasztikus lehetőségekre, és újra divatba hozták felhasználásukat, fogyasztásukat.

Dzsindzsa erdőn, mezőn

Megyeri Sárával a Mindmegette több videót forgatott. Sorozatunkban Sára a Vértesben barangolva mutatta meg, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket. Kiderült például, hogyan kell kiszárítani a kedvenc zöldfűszereinket, az oregánót, a kígyóhagymát, a csalánt és a mentát, készített nekünk csipkebogyólekvárt, és elárulta azt is, mit kezdhetünk a mezei szamócával.

Izgalmas receptek otthonra

A videók mellett most már az Ehető erdő is segít abban, hogy a saját kosarunkkal elindulva, a saját konyhánkban próbáljuk ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagot, amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni. A könyv karácsonyra is tökéletes ajándék, és hogy még inkább kedved kapj, mutatunk egy izgalmas receptet is.

Zsályás-rózsaborsos szedercsatni

Hozzávalók:

  • szeder
  • rózsabors
  • zsálya
  • nádcukor

Elkészítése:

  1. A szedret önmagában, víz nélkül feltesszük lassú tűzre főni: az elején nem árt kavargatni, nehogy odakapjanak az alsó szemek, de pár perc alatt ereszt annyi levet, hogy már ne kelljen folyamatosan ott állni mellette.
  2. Kb. 10 dkg szederre 5 szem rózsaborsot összetörünk egy konyhakés lapjával és a szederhez adjuk. A rózsabors gyümölcsös íze illik hozzá a legjobban, a feketebors túl tolakodó lenne.
  3. A friss zsályaleveleket akkor adjuk hozzá, amikor a szedrek nagy része már összetört – ezzel sem kell túl bőkezűen bánni, mert a zsálya aromája ugyan nagyon szépen kiemeli a szeder „vad” ízét, de ha túl sokat használunk, eluralkodhat rajta. 10 dekánként 2 nagyobb levél lehet a megfelelő arány, de ezt természetesen függ attól is, hogy milyen erős a zsálya íze.
  4. Habzás után főzzük még 5 percet, hogy rendesen összeérjenek az ízek, majd a tűzről levéve halásszuk ki a zsályaleveleket, majd botmixerrel egyneműsítsük a szószt. (Lehabozni főzés közben ezért felesleges.)
  5. Kóstolás után tegyünk bele egy csipet sót és egy csipet nádcukrot, hogy még csillogósabbra emeljék az ízeket. Hűtőben egy-két hétig eláll, forró, steril üvegekbe töltve és dunsztolva pedig tartósítószer nélkül is hosszú hónapokra tartósítható. 

(Nyitókép: Horváth Csongor )

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss