Elkészítés: A sárgarépát tisztítás után nagyjából 1/2 cm-es körnegyedekre darabolom, a hagymát felaprítom. Egy fazékban az olajon üvegesre párolom a hagymát, majd rádobom a sárgarépát. Hozzáadom a mézet, ami hangsúlyozza a répa természetes édeskés ízét. Ha szárított fűszereket használok, valamennyit a párolódó zöldségekhez adom, a friss zöldfűszereket azonban érdemes a főzés végén a leveshez adni!
Felöntöm a zöldséglevessel, és kb. 15-20 percig fedő alatt, közepes tűzön főzöm. A főzés végén adom a leveshez az evőkanálnyi tejszínt, egyet forralok rajta, botmixerrel pürésítem. Kóstolás után, ha szükséges, továbbfűszerezem. Mivel fehérborsot szívesen használok, bőven kerül a levesbe – ha gyerekek is fogyasztják, csak keveset adagolok.
A citromlét tálalás előtt adom a leveshez – épp csak annyit, hogy kiegyensúlyozza az ízeket: kb. 1 teáskanálnyit.
A sárgarépa minden háztartásban megtalálható, érdemes új ízeit is felfedezni! Ez a krémesen lágy, ízeiben kiegyensúlyozott, illatos leves önmagában vagy krutonnal, friss kenyérrel is nagyszerű!