Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rakott krumpli paprikásan

3/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 35x25 cm-es tepsihez:
  • bő 1 kg főzni való („A” típusú) krumpli
  • 20-25 dkg puha, minőségi lángolt (pulyka)kolbász
  • 3 középnagy vöröshagyma
  • vaj
  • zsemlemorzsa
  • A mártáshoz:
  • 5 dl zsíros tejföl
  • 1-3 teáskanál pirospaprika
  • őrölt feketebors

Elkészítés

Elkészítés: Kiválogatok bő 1 kilogrammnyi szép, egyforma, középnagy krumpliburgonyát, és héjastul, hideg vízbe téve felteszem főni. Amíg fő-fövöget a krumpli, lehéjazom és felkarikázom a kolbászt és a hagymát – lehetőleg minél vékonyabbra.

Fél szemmel gyakran a krumplira sandítok, és sűrűn elmormolom: nem túlfőzni! Egyrészt még sülni is fog, másrészt ha túl puha, gondjaink támadhatnak a karikázással.

A héjában főtt krumplit lábossal, vízzel együtt a mosogatóba helyezem, s rögvest hideg vizet eresztek rá. Megvárom, míg langyosra hűl, majd lehéjazom, s nem túl vastagon felkarikázom.

Közben előkészítem a tepsit, hogy a karikákat legyen hova rakni: vastagon kivajazom (4-5 dkg), gazdagon megszórom zsemlemorzsával, és hozzákezdek az alapozáshoz: lerakok egy sor főtt krumplit (minél kevésbé hézagosan). Mindenikre egy-egy kolbászkarikát fektetek, majd betakarom egy sor krumplival. A következő réteget hagymakarikákból építem, amit gyengén megsózok. Végül kis váramnak a maradék krumpliszeletekből készítek tetőt, s előkészülök a malterozáshoz. Ám ennekelőtte néhány vajdarabkát dugok krumpliváram repedéseibe, sőt a tetőre is juttatok belőle.

A malter-mártáshoz villával krémesre kavarom a zsíros tejfölt, majd 1-2 teáskanálnyi sót, 2-3 teáskanálnyi pirospaprikát, pici őrölt borsot szórok rá, s alaposan összekeverem. Inkább egy picit folyós legyen, hogy az alsóbb szintekre is beszivárogjon a „kötőanyag”; szükség esetén hígítsuk kevéske tejjel.

A szép színű mártást ezután a legfelső krumplirétegre öntöm, ügyelve, hogy egyenletesen beterítse a rakottast. Látványnak sem utolsó. :)

220-230 fokra előmelegített sütőbe, középső rácson kb. 1 órát sütöm. Ekkorra a krumplivár szépen egybeforr, az alsó krumpliréteg ropogósra sül.

Megjegyzés



További fotókat és érdekességeket Pistuc blogjában találsz! - pistuc

Ezek is érdekelhetnek