Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 dolog, amivel tönkreteheted a krumplipürédet

default user icon
MME
Legyen szó rántott húsról, vagy éppen sült oldalasról, nekünk, magyaroknak a krumplipüré a kedvenc köretünk. Ami, természetesen, nem mindegy, hogy milyen: ha gumiszerű az állaga, sótlan vagy darabos, gyorsan a "nem szeretem" kategóriába kerülhet. Nézzük, melyek azok az alapvető baklövések, amelyeket a jó öreg krumplipüré készítésekor elkövethetünk.
 1. nem jó típusú krumplit vettél

Minél magasabb egy burgonya keményítőtartalma, annál krémesebb, selymesebb, habosabb lesz a püréd. Könnyen fövő, sárgás héjú, illetve B vagy C jelzésű burgonyát vásárolj! A többit sokkal tovább kell törni, és keverni ahhoz, hogy krémes legyen, ám ezzel könnyen gumiszerű állag lehet a végeredmény.

2. nem sóztad meg a főzővizet

Amikor a krumpli fő, a benne lévő keményítőnek köszönhetően magába szívja a vizet, és - ha tettél bele - a sót is. Ha ebben a fázisban rendesen megsózod, kevesebbet kell utólag beletenni, mondjuk, amikor már összkeverted a vajjal, a tejjel és a többi hozzávalóval, vagy épp tálalás után.

3. Forró vízben tetted fel a főni a burgonyát

Ha meleg vízben teszed fel főni a krumplit, félő, hogy nem puhul meg egyenletesen minden szem, és míg az egyik már szétesik, a másiknak még kemény marad a belseje. Mindig hideg vízben tedd fel  főni, sózd meg, forrald fel, majd vedd vissza közepesre a hőfokot, és ha a villa könnyedén belecsusszan a krumpliszemekbe, már szűrheted is.

4. vizesek maradtak a krumpliszemek

Fontos, hogy teljesen megszáradjon a krumpli, mielőtt összetöröd, különben túlságosan folyékony lesz a püré. A szűrőben is hűtheted és száríthatod, de, ha egyszerűen csak leöntötted róla a vizet, és a krumpli a fazékben maradt, akkor alacsony hőfokon óvatosan újramelegítheted, így párologtatva el a maradék vizet.

 5. jéghideg hozzávalókkal dolgoztál

A vaj szobahőmérsékletű legyen, mielőtt a forró krumplihoz adod, a tej illetve a tejszín pedig meleg. Így könnyebben felszívódik minden, és krémesebbre, habosabbra keverhető a püré.

6. Túlkeverted

A  főtt krumpliban lévő megduzzadt keményítőszemcsék rendkívül érzékenyek: ha túl magas fordulatszámon pörgeted a robotgépet, vagy, ha túl sokáig kevered, ragacsos,  nyúlós massza lesz a végeredmény, nem pedig habkönnyű püré. Bánj óvatosan a krumpliddal, meghálálja!

7. sokáig állt és/vagy rosszul melegítetted

A krumplipüré frissen jó. Ez tény. De ha mégis melegíteni kényszerülnél, a következőképpen csináld: egy hőálló tálban tedd egy fazék gyöngyözve forró víz fölé, és tartsd ott, kb. 2 órán keresztül. Ha felmelegedett, keverd ki habosra egy fakanállal vagy spatulával. Ha van slow cookered, a "melegítés" beállítással  ugyanezt a hatást éred el, kb. ugyanennyi idő alatt.

ELLENÁLLHATATLAN KRUMPLIPÜRÉVARIÁCIÓK - 6+1 RECEPT, AMIT IMÁDNI FOGSZ! >>> 
MARADÉKMENTÉS: SÜSS SAJTOS PALACSINTÁT A MEGMARADT KRUMPLIPÜRÉBŐL! >>> 
ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES KRUMPLIPÜRÉT LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss