Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Rákkeltő egy édességekben és bébiételekben is megtalálható ételszínezék, betilthatja az EU

default user icon
MME
Az E171 kódjelű titán-dioxid, egy fehér színű szervetlen színezék, amit élelmiszer adalékanyagként használnak, többek között Magyarországon is.

Nem zárható ki, hogy egy Magyarországon is használt élelmiszerszínezék, az E171 – más néven titán-dioxid – amely a csokoládétól a rágógumiig számos termékben megtalálható, karcinogén, így rákkeltő hatású – állapította meg több ezer vonatkozó kutatás eredményének áttekintése után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Az Európai Bizottság ezért a betiltását javasolja – számolt be a The Guardian cikke alapján a hvg.hu .

Az EFSA 2021. május 6-i véleménye szerint "nem zárható ki az E 171-ben jelen lévő titán-dioxid részecskék genotoxicitása, ezért az E 171 már nem tekinthető biztonságosnak, ha élelmiszer-adalékként használják. A titán-dioxidra vonatkozó európai és ezzel együtt a hazai szabályozás a közeljövőben az EFSA véleménye alapján módosításra kerül."

 

Az EFSA az E171-nel kapcsolatos kutatási eredményekre támaszkodva azt mondja, a fogyasztásával nem zárható ki a genotoxicitás, vagyis az, amikor egy vegyület roncsolja a DNS-t. A szervezet szerint az anyagból nem állapítható meg olyan napi maximális mennyiség, amelynek fogyasztása még biztonságosnak tekinthető.

Az E171 többek között a levesekben, szendvicsekben, csokoládékban, rágógumikban, drazsékban, a kisgyermekek és a csecsemők számára készített szószokban, reggelizőpelyhekben, gyümölcslevekben, sajtkészítményekben, valamint fogkrémekben és bizonyos naptejekben is megtalálható.

RÁKKELTŐ MÉREGANYAG OLDÓDIK KI EBBŐL BÖGRÉBŐL - NE HASZNÁLD! >>> 

A SPAR BIO HAMBURGERT HÍVOTT VISSZA, MERT RÁKKELTŐ ANYAGOT TALÁLTAK BENNE >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss