Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pont, mint a hüttében: szilvalekváros gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal

default user icon
MME
Az osztrák hűtték sztárja a Germknödel, vagyis a gőzgombóc. Az elnevezése arra utal, hogy a gombócokat ez esetben nem főzik, hanem gőz fölött párolják. Mészáros Balázs séf most a Mindmegette konyhájában készítette el a gőzgombócokat, amiket sűrű, rumos szilvalekvárral töltött meg. Tálalásnál nyakon öntötte őket krémes vaníliasodóval, végül pedig megszórta őket mákkal. Ha eddig még nem próbáltátok elkészíteni otthon, itt az ideje!

A gőzgombóc otthoni elkészítésének egyetlen sarokpontja van, a gőzölés. A tészta ugyanis – ahogy a nevéből is következik – se nem fő, se nem sül, hanem a vízgőznek köszönhetően párolódik. A legjobb, ha van gőzpárolónk, de ha nincs, akkor egy nagyobb lábas, s egy azon fixen megálló szita vagy sűrű szövésű anyag is megteszi.

A sodó helyett akár olvasztott csokoládéval vagy gyümölcsökből készített raguval is nyakon önthetjük. A mák helyett darált dió vagy más csonthéjas is kerülhet rá. Készíthetünk akár gundel gőzgombócot is: a sárgabaracklekvárral töltött gombóchoz narancsos csokoládéöntetet kínálhatunk és darált dióval szórhatjuk meg a végeredményt.

A szilvás gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal hozzávalói:

A tésztához:
1 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 tk cukor
25 dkg finomliszt
1 csipet só
1 db tojás sárgája
1/4 db citrom reszelt héja
3 ek vaj

A töltelékhez:
13 dkg sűrű szilvalekvár
1 ek rum

A vaníliasodóhoz:
4 dl tej
2 db tojás sárgája
1 tk vaníliás cukor
2 ek porcukor
1 ek keményítő
1 csipet só

A tálaláshoz:
vaj
5 dkg darált mák
1 ek porcukor

A GŐZGOMBÓC VANÍLIASODÓVAL ÉS MÁKKAL PONTOS RECEPTJÉT ITT TALÁLOD! >>> 

Ezek is érdekelhetnek