Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a válasz: ennyi idő alatt szokik hozzá a szervezet az új időszámításhoz

default user icon
MME
Október utolsó hétvégéjén áttérünk a téli időszámításra: 29-én, vasárnap éjjel 3 óráról 2 órára állítjuk vissza az órákat. Ez a kis „időutazás” sokakat megvisel, mert a belső, biológiai óránkat megzavarja az egyórás külső változás. Utánajártunk, mennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy újra a megszokott ritmusban működjön.

Testünk biológiai ritmus, vagy másként a szervezet belső órája alapján működik. Ez szabályozza a különböző folyamatok összehangolt működését, ideértve a hormonokat, az anyagcserét, a szív-ér rendszer ritmusát, valamint az alvás-ébrenlét ciklikus váltakozását. Minden óraátállítás ezt a jól működő rendszer bolygatja meg, és idő kell, amíg visszaáll a megszokott ritmusba.


Hány napra van szükség az átálláshoz?

A nyári és téli időszámításra való áttéréskor a belső óránk összhangja a külső órával egy időre megszűnik, aminek következtében átmenetileg olyan tüneteket észlelhetünk, mint a szokottnál nagyobb fokú fáradtság, lehangoltság, ingerültség, emésztési gondok vagy a koncentrálóképesség csökkenése. A legtöbb esetben ezek átmeneti problémák, és egyénenként eltérhet, hogy mennyi idő alatt múlnak el.

Általánosságban elmondható, hogy 4–14 nap kellhet ahhoz, hogy a szervezet megszokja a változást és alkalmazkodjon ahhoz. Két hét alatt a hormonok szintje helyreáll, normalizálódik az alvásritmusunk, így a kísérő testi és lelki tünetek egyaránt megszűnnek. 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss