Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olajat teszel a tésztafőző vízbe? Most kiderül, hogy jól csinálod-e!

default user icon
MME
Ha rendszeresen főzöl tésztát, biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy vajon kell a vízhez olajat adni, vagy nem? Nos, vannak, akik szerint igen, mások úgy vélekednek, hogy nem. Mi az igazság? Utánajártunk!

A tésztafőzés az egyik első konyhai művelet, amit valószínűleg te is beépítettél a szakácsrepertoárodba, hiszen egyszerű és nem igényel sok tapasztalatot: megsózni a vizet, felforralni, majd annyi ideig főzni a tésztát, ameddig a csomagoláson ajánlják – ennyi a feladat. Mi lehet itt a kérdés?

Mondjuk az, hogy anyukádtól úgy láttad, mindig tesz olajat a tésztafőző vízbe, míg a neten megnézett gasztrovideókban csak azt hallod, hogy mindent elrontasz, ha így teszel… Hogy mi az igazság? Bár úgy tűnhet, hogy pár csepp olaj nem árthat, a végeredmény szempontjából jobb, ha elfelejted ezt az olajdolgot.

Ragad vagy nem ragad?

Azok, akik olajos vízben főzik a tésztát, azt vallják, ettől nem fog összeragadni a főtt tészta, amiben igazuk is van: a tésztavízben ilyenkor egy olajréteg képződik, ami bevonja a tésztát. Ez akkor nem probléma, ha csak olívaolajos tésztára van szükség, de egy szószos fogás, például bolognai esetén bizony gondot jelent az olajréteg: a tészta csúszóssá válik, és a szósz nem fog hozzátapadni a tésztához.

Íme, a megoldás!

Akkor mit tegyél, hogy ne ragadjon össze a tészta és a szósz is megtapadjon? Egész egyszerűen főzés közben gyakran keverd meg a tésztát. Ha hozzáadod a szószt, máris szétesnek a főzés közben esetleg kialakult „csomók”, és egyenletesen, bőven jut a mártásból az összes tésztára.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek