Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újabb fertőzött sajtot találtak a magyar boltokban: ha vettél belőle, vidd vissza!

default user icon
MME
Egy héttel ezelőtt E. coli lehetséges jelenléte miatt lekerült a polcokról az Auchanban kapható Morbier sajt, most pedig a Metróban árult, hasonló termékről is kiderült, baj lehet vele.

Az Auchan polcairól a MORBIER PDO sajtot vették le, most pedig a Metro hívta vissza a MORBIER A.O.P. elnevezésű terméket. Mindkét sajttal ugyanaz a probléma, a vizsgálat szerint lehetséges, hogy Escherichia coli, azaz E. coli baktériummal fertőződtek.

A Nébih a honlapján kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el! A termék bármely METRO áruházba visszavihető, annak teljes vételárát visszatérítik (érdeklődni az ügyfélszolgálaton lehet 2023.11.19-ig.).

MELYIK TERMÉK ÉRINTETT A VISSZAHÍVÁSBAN?

Termék neve: MORBIER A.O.P sajt
Minőségmegőrzési idő: 2023.11.19 és 2023.11.12.
Kiszerelés: változó (kb. 0,138 kg)
Forgalmazó: Euroser Dairy Group (Lengyelország)
Bejelentő: METRO kereskedelmi Kft.

MI AZ AZ E. COLI? MILYEN BETEGSÉGET OKOZHAT?

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását.

A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

A shigatoxin-termelő Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – olvasható a Nébih honlapján.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss