Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fertőzött lehet az Auchanban kapható sajt: ha ilyet vettél, ne fogyaszd el!

Termékvisszahívást jelentett be az Auchan, ugyanis a boltban kapható egyik sajtféle Escherichia coli, azaz E.coli baktériummal fertőződhetett.

Az Auchanban kapható francia sajtkülönlegességben, a MORBIER PDO elnevezésű termékben Escherichia coli baktérium (E.coli) lehetséges jelenlétét mutatták ki – közölte az áruházlánc a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ha vettek a lenti adatokkal azonosítható termékből, akkor ne fogyasszák el azt, és vigyék vissza bármelyik Auchan áruházba, ahol a blokk nélkül is megtérítik a sajt vételárát.

Melyik termék érintett a visszahívásban?

  • Termék neve: MORBIER PDO sajt
  • Minőségmegőrzési idő: 2023.11.19.
  • Kiszerelés: változó
  • Forgalmazó: EUROSER DAIRY GROUP (Lengyelország)
  • Bejelentő: Auchan Magyarország Kft.

Mi az az Escherichia coli? Milyen betegséget okozhat?

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását.

A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

A shigatoxin-termelő Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap – olvasható a Nébih honlapján.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss