Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket egye a gyerek, ha felturbóznád az immunrendszerét!

default user icon
MME
Szeptemberben nem csak az új tanév veszi kezdetét, de egy olyan évszak is, amikora az influenza és náthavírusok támadsba lendülnek. Hogyan turbózzuk fel a gyerekek immunrendszerét, hogy ez a lehető legkevesebb megbetegedést és kimaradást okozza? Adunk néhány hasznos tippet!

A gyerekeknek szükségük van bizonyos tápanyagokra és vitaminokra, amelyek támogatják az immunrendszerüket, hogy védekezhessenek a baktériumok, vírusok ellen, amelyekkel halmozottan találkozhatnak, amint újra közösségbe kerülnek. Ezért fontos, hogy iskola kezdés előtt alaposan és tudatosan állítsuk össze az étrendjüket.

Halfélék a D-vitaminért

Nyáron a napfürdőzéssel feltöltekezik a szervezet D-vitaminnal. De ahogy az ősz beköszönt, erre egyre kevésbé van lehetőség. Ezért hasznos becsempészni a kicsik étrendjébe a gombát és a zsírosabb halakat, mint például pisztrángot, lazacot vagy a szardíniát. Az olyan dúsított élelmiszerek, mint a tej, a joghurt, a narancslé és a tej növényi alapú alternatívái – mint a szója vagy mandulatej – szintén segíthetnek a D-vitamin pótlásában.

Vörös húsok a cinkért

A cink az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely erősítheti a gyerekek immunrendszerét. Ez jellemzően a fehérjealapú élelmiszerekben található. Tehát a vörös húsok és a baromfi az egyik legjobb forrás. A bab és a diófélék szintén jó cinkforrások.

Valódi aduász a probiotikum

Mivel az immunrendszer nagy része az emésztőrendszerben található, az egyik legfontosabb lépés a bélflóra helyreállítása, megerősítése. Ehhez pedig jó nagy adag probiotikumra van szükség. Nemcsak az élőflórás joghurtokat érdemes beépíteni a napi étrendbe, hanem az erjesztett ételeket is, például a savanyú káposztát vagy az almaecetet.

Rostok a prebiotikumért

A prebiotikumok olyan növényi rostok, amelyek serkentik a jó baktériumok szaporodását. Kiváló prebiotikumforrások az olyan zöldségek, mint például a spárga, csicsóka, hagyma, banán, fokhagyma, bab, búza, borsó vagy articsóka.

Magvak az Omega-3 zsírsavakért

Az alfa-linolénsav (ALA), amely az omega-3 zsírsavak növényi formája, bizonyítottan fontos fegyver a vírusok és a baktériumok elleni harcban. Kiváló forrása a dió, tökmag, chia mag vagy a lenmag.

Zöldségek a vitaminokért

A zöld színű leveles zöldségekből – mint a spenót, a kelkáposzta, saláta vagy kelkáposzta – készült smoothie-k a legkiválóbb energiaitalok a gyerekek számára. Olyan vitaminokkal és tápanyagokkal turbózzák fel a szervezetet, mint A-, C-, E-, B2-, B6-, K-vitamin, kálium, folsav, magnézium, kálium és cink. És mint tudjuk, a C-vitamin kulcsfontosságú az immunitás erősítésében. Ez fellelhető még a különböző citrusfélékben, például narancsban, citromban, lime-ban és grapefruitban, de az eper is nagyszerű C-vitamin-forrás.

Mi a helyzet a táplálékkiegészítőkkel?

Bizonyos esetekben hasznosak lehetnek a kicsik számára, például ha nagyon válogatósak, vagy ha bizonyos ételcsoportokat nem hajlandóak elfogyasztani. Általánosságban azonban tényleg az élelmiszerekre érdemes a hangsúlyt fektetni, nem a táplálékkiegészítőkre, hiszen ahogy a nevében is benne van, azok csak kiegészítésre alkalmasak, nem pedig helyettesítésre.

Ezek is érdekelhetnek

Friss