Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 9 legegészségesebb zöldség a világon

Folytatjuk sorozatunkat a világ legegészségesebb ételeiről. Ezúttal a zöldségeket vesszük sorra: nem meglepő, hogy igen előkelő helyet foglalnak el a listán. Arra viszont érdemes figyelni, hogy van közöttük néhány kiemelkedően hasznos, ha makulátlan egészségre vagy gyorsabb fogyásra vágyunk.
1. Spenót

Popeye kedvence nem csak proteinben gazdag, de A- és C-vitaminban, antioxidánsokban és szívbarát folsavban is. Egy bögre ebből a csodaételből ugyanannyi proteint tartalmaz, mint egy főtt tojás – viszont csak fele annyi kalória! Fogyaszd párolva, így megőrzöd a vitaminokat, ráadásul könnyebben nyeri ki szervezeted a spenótban található kalciumot. Párolás után dobj rá egy kis paprikát, fokhagymát, olívaolajat, és facsarj rá egy kis citromot is, vagy egyszerűen tegyél egy maroknyi spenótot a levesbe, az omlettbe, a tésztába, esetleg a többi párolt zöldség mellé.

2. (Szárított) paradicsom

A paradicsom piros színét a likopin nevű antioxidánstól kapja, ami egyes kutatások szerint csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Egy bögre a szárított változatból 6 gramm tápláló proteint juttat a szervezetedbe. Plusz 7 grammnyi rostot és a napi kálium szükségleted háromnegyedét, ami elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez és szöveteid regenerációjához. Arról nem is beszélve, hogy mennyire gazdag A- és K-vitaminban. Fogyaszd önmagában, add a salátádhoz, vagy egyszerűen tedd a pizzád tetejére! 

3. Articsóka

A ghrelin hormont hibáztasd, ha éhesnek érzed magad. Szerencsére visszaszorítja a tested a termelést, ha tele a hasad, így nem is kérdés, hogy rostban és proteinben gazdag ételekkel érdemes megszűntetni az „éhen halok” érzést. Az articsóka abszolút nyertes mindkét kategóriában: kétszer annyi rostot tartalmaz, mint a kelkáposzta, valamint az egyik legmagasabb proteintartalmú zöldség. Párolás után fogyaszd salátaként egy kis kecskesajttal és szárított paradicsommal, vagy tedd egészségesebbé vele a pizzád és a melegszendvicsedet.

4. Borsó

A már emlegetett Popeye új diétába kezdhet: gyakran megfeledkezünk róla, de egy bögre borsó nyolcszor annyi proteint tartalmaz, mint ugyanennyi spenót! Ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségleted is, ezzel immunrendszered legfőbb támasza lehet. A megszokott felhasználása mellett a borsót is nyugodtan teheted salátába vagy omlettbe, tojással igazi energiabomba!

5. Paprika

Biztos hallottál már arról, hogy a csípős paprikák felgyorsítják az anyagcserét, így több kalóriát égetnek el, de tudtad, hogy a gyengédebb fajtáknál is érvényesül ez a hatás? Ez a dihidrokapsziát nevű vegyületnek és a C-vitaminnak köszönhető, így a kaliforniai vagy a sima zöldpaprika segítségével is megszabadulhatsz a felesleges kilóktól. Ráadásul egy bögrényi a napi C-vitamin szükségleted háromszorosát tartalmazza, ezzel a zöldséggel tehát sikeresen védekezhetsz az influenza vagy a tavaszi fáradtság ellen.

6. Brokkoli

Az érzékenyebb gyomrúaknak nem ajánljuk strandolás vagy egy szűk ruhában végigbulizott este előtt, mivel a brokkoli könnyen okoz puffadást. Ez azonban még nem indok arra, hogy ne tegyük a mindennapjaink részéve ezt a rendkívül egészséges zöldséget. Szakértők szerint a benne található szulforafán serkenti a tesztoszteron termelést, ezzel pedig fokozottan zsírégető hatású. Ráadásul a C-vitamin szintje is nagyon magas, ami segít stresszes szituációkban alacsonyan tartani testünkben a kortizolt, ezzel kímélve izmainkat és idegrendszerünket. Kiváló köret húsok mellé, de tejszínben párolva önmagában is isteni, ha rásütünk egy kis sajtot a tetejére.

7. Kovászos uborka

Alacsony kalóriatartalom, rengeteg rost, ecet – csupa jó hír az alakodnak. Egy nagyobb uborka 15 kalóriát és 2 gramm rostot tartalmaz, így 3 vagy 4 elfogyasztásával úgy lakhatsz jól, hogy közben kevesebb, mint 100 kalóriát fogyasztottál! Miben segít az ecet? Tanulmányok sora bizonyította, hogy a savas ételek akár 40%-kal növelik a szénhidrátok elégetésnek sebességét – és minél hamarabb égeti el a tested a szénhidrátokat, annál hamarabb égeti el a zsírt is! Ugye, hogy legközelebb már nem szedeted ki az uborkát a szendvicsedből és a hamburgeredből?

8. Krumpli

Már 5 másodperccel azután a tányérodon van a krumpli, hogy kivetted a sütőből? Szomorú, de így elszalasztod a lehetőséget, hogy segítsen a fogyásban. Csak a hűtőben indul be a megsült burgonyában a retrogradáció nevű folyamat, mely során az emészthető keményítők átalakulnak rezisztens keményítőkké. Ahogy a nevük is mutatja, az átalakult keményítők ellenállnak az emésztésnek, ez pedig javítja a zsír oxidációját, csökkenti a hasi zsírpárnákat. Salátaként érdemes fogyasztani, itt egy tipp: süsd meg és hagyd kihűlni a krumplit. Ezután vágd kisebb darabokra, az öntethez pedig használj dijoni mustárt, friss paprikát, apróra vágott zöldhagymát, kaprot és görög joghurtot. Alaposan keverd össze a hozzávalókat, és tedd egy kicsit a hűtőbe a salátát.

9. Hagyma

A hagyma szívünk és érrendszerünk egyik legnagyobb hőse, ami különösen fontos, ha intenzíven edzünk. Gazdag kvercetinben, ami segíti a vérkeringést, aktivál egy glükózszintet szabályozó proteint, elégeti a zsírsejteket, valamint megakadályozza az újak kialakulását. Ez a zöldség még a koleszterinszintet is csökkenti, így megvédi az artériákat, és megfelelő szinten tartja a vérnyomást. A legjobb, hogy mindenbe becsempészhető: levesekbe, tésztákba, szendvicsekbe, salátába, omlettekbe, vagy akár a rizshez is adhatunk egy kicsit. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss