Nemcsak a magyar, de a mediterrán konyhának is fontos alapanyaga a fokhagyma. Akkor friss, ha gerezdjei feszesek és húsosak.
Innen származik:
Ázsiában és Dél-Európában.
Ezért szeretjük:
Erős antibiotikus hatású allicint, A-, B-, és C-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fertőtlenítő, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, vértisztító tulajdonságú.
Így használd fel:
Felhasználhatod nyersen, sütve, párolva, pirítva és savanyítva, hámozva és héjában sütve.
A legintenzívebb aromát nyersen felaprítva fejti ki. Kitűnő mártások, hús- és halételek, kolbászok ízesítésére, fűszerkeverékek gyakori alkotóeleme. Készíthetsz belőle fűszervajat vagy -olajat, és az olasz pestóból vagy a görög tzatzikiből sem hiányozhat.
Ha a fokhagymafejet egészben sütöd meg, kevésbé lesz erőteljes az íze. (A kellemetlen szájszag ellen rágcsálj friss petrezselyemzöldet!)
Így tárold:
Ne tartsd hűtőszekrényben, inkább hűvös, száraz helyen, úgy tovább megőrzi aromáját.