Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Milyen gyógyszereket vigyünk a nyaralásra?

default user icon
MME
Könnyen tönkreteheti a nyaralást egy hirtelen jött betegség. Legyen szó akár csak fejfájásról, vagy olyan komolyabb dolgokról, mint a napszúrás vagy az ételmérgezés, jó minden eshetőségre felkészülni, és egy kisebb „patikával" útnak indulni.

Ha hosszú, külföldi nyaralásra indulunk, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal gyógyszereket. Nemcsak azért, hogy mindig kéznél legyen a fájdalomcsillapító, hanem azért is, mert nem tudhatjuk, egyes országokban milyenek a gyógyszertárak és milyen készítményeket árulnak. Az utazás előtt állókban felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyógyszereket vigyenek magukkal. Ebben próbálunk segíteni.

A rendszeresen szedett gyógyszereinket vigyük magunkkal

A legtöbbször vényköteles piruláinkat az utazás ideje alatt is szednünk kell, ezért fontos, hogy a vérnyomáscsökkentő, szívgyógyszer, fogamzásgátló, koleszterinszint-csökkentő, valamint a vércukorszintet és az inzulint szabályozó gyógyszer legyen az első, amelyet bepakolunk a bőröndünkbe – olvasható a Bors cikkében.

Láz- és fájdalomcsillapítók

A nyaralás során nemcsak a fejünk vagy a torkunk fájhat, de a fülünk is begyulladhat egy kiadós strandolás után, vagy akár egy-egy fogunk is belobbanhat. Ezért mindig legyen nálunk általános fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, ami lázra és többféle fájdalomra is megoldást nyújt.

Hányinger- és hányás elleni szer

Akár autóval, akár repülővel utazunk, előfordulhat, hogy útközben rosszul leszünk, és elkap minket az émelygés és a hányinger. Ez főként a nyári hőségben nagyon gyakori. Ha eleve tudjuk, hogy valamelyik családtag hajlamos az utazás közbeni rosszullétre, gondoskodjunk hányinger elleni tablettáról.

Rovarcsípések, allergia ellen

Ha tudjuk, hogy bizonyos rovarokra eleve allergiások vagyunk, akkor semmiképp se hagyjuk otthon az orvosunk által felírt gyógyszerünket, és amennyiben volt már súlyos allergiás reakciónk, nem hiányozhat neszesszerünkből az EpiPen sem. A csípések okozta viszketések enyhítésére nagyon jók lehetnek bizonyos krémek és spray-k.

Horzsolásokra, sebekre

A nyaralás alatt sokkal merészebbek vagyunk, így nem zárhatjuk ki a kisebb-nagyobb baleseteket sem, amelyek horzsolással, sebekkel járhatnak. Bár szeretünk ezekre nem gondolni, azért nem árt, ha van nálunk kötszer, rugalmas pólya, steril gézlap, fertőtlenítő folyadék és elegendő mennyiségű sebtapasz, amelyekkel egyszerűen és gyorsan kezelhetjük a könnyebb sérüléseket.

Napégés elleni krém

A napégés elkerülése érdekében az úti patikánkban mindig legyen magas faktorszámú fényvédő krém. Ha már megtörtént a baj, a fájó területre használjunk a leégett bőr kezelésére kifejlesztett hűsítő krémet, zselét vagy habot.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss