Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kánikulában nélkülözhetetlen: erre figyelj, ha hűtőtáskát vásárolsz!

Egy hűtőtáska minden családban kötelező darab. Jól jön, ha strandolunk, kempingezünk, túrázunk vagy egyszerűen csak a nagy melegben városi sétára indulunk, és szeretnék a harapnivalókat és az italokat biztonságosan, hidegen tárolni.

A boltokban nagyon sokféle hűtőtáska kapható. A Fanny magazin cikkében összeszedte, hogy mire érdemes figyelni vásárláskor, de a használatához is kapunk egy kis segítséget.

Jól bírja a strapát

A merevfalú hűtőtáska legnagyobb előnye, hogy „megvédi” az ételeket a sérüléstől. Hátránya, hogy nehezebb, mint a puhafalú változat, hosszú sétákon kényelmetlen hordozni, ezért elsősorban strandoláshoz, kempingezéshez ajánlott.

Guruljon csak utánunk

Miért cipelnénk a nehéz hűtőtáskát, ha egyszerűen húzhatjuk is, mint a bőröndöt? Olyan gurulós verziót érdemes választani, ami nagy kerekekkel rendelkezik, így minden terepen gond nélkül guríthatjuk, különösen, ha a táskát teletöltöttük étellel és itallal.

A jégakku már a múlté

Ha félünk, hogy egy hosszabb utazás alkalmával hamar megmelegszik az üdítő, vagy megromlik az étel, érdemes elektromos hűtőtáskát beszerezni. Előnye, hogy mivel az autó szivargyújtójáról működtethető, sokkal tovább tartja hidegen a tartalmát. Mielőtt megvásároljuk, győződjünk meg róla, hogy az autónk szivartöltője és a láda azonos feszültségen működik.

Igazán praktikus

A hűtő hátizsák előnye, hogy szabadon maradnak a kezeink, így biztonságosan túrázhatunk a hegyekben is. Az ergonomikus kialakítás mellett arra figyeljünk, hogy a vállpántok állíthatók és párnázottak legyenek. Praktikus, ha külön rekesz található benne a telefonnak, pénztárcának.

Kis helyen is elfér

A hétvégi családi sétákon sem jelent gondot a cipekedés egy puhafalú hűtőtáskával. Rugalmas, jó hőszigetelésű anyagból készül, így ha kiürült, egyszerűen összehajtogatva kis helyen is elfér. A legjobb, aminek oldalán és belsejében a hálós zsebekkel könnyen elkülöníthetjük az élelmiszereket.

A kánikula sem akadály

Különösen nyáron, a bevásárlások alkalmával vehetjük hasznát a hűtőszatyornak. Ez tulajdonképpen egy hőszigetelt anyagból készített szatyor, amibe nem szükséges jégakkut tennünk, hiszen enélkül is hűvösen tartja a fagylaltot vagy a mirelit terméket, de csak rövid ideig, éppen míg hazaérünk a vásárlásból.

Extra tippek:

  • Ha kiválasztottuk a megfelelő hűtőtáskát, nincs más hátra, mint bepakolni az élelmiszereket. Első lépésként mindent hűtsünk le alaposan, hogy minél hosszabb ideig élvezhessük a hűsítő üdítőket, szendvicseket. A puhafalú hűtőtáskát betehetjük a hűtőszekrénybe, a merevfalú hűtőtáskát pedig tegyük hűvös helyre.
  • Ne feledkezzünk el a jégakkuról sem! Vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy minél nagyobbak, annál tovább tart hűtő hatásuk. Mérettől függően, kettő- négy órával az indulás előtt érdemes mélyhűtőbe tenni.
  • Ha nincs otthon jégakku, fagyasszunk le fél literes ásványvizes palackokat, és ezeket tegyük a hűtőtáskába. Ugyanúgy hidegen tartják az ételt, hátrányuk viszont, hogy sok helyet foglalnak.
  • Közvetlenül indulás előtt tegyük a fagyasztott jégakkukat a hűtőtáska aljára. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne érintkezzenek közvetlenül az élelmiszerekhez. A legjobb, ha légmentesen záródó zacskóval kerülnek a táskába.
  • Tegyük zárható tárolóedényekbe a kisebb élelmiszereket, gyógyszereket, ezzel elkerülhetjük, hogy összenyomódjanak a táskában. A kényes vagy törékeny élelmiszereket pakoljuk biztonságos helyre. Tegyünk közéjük konyharuhát, hogy megvédjük őket a sérüléstől.
  • A hűtőtáska jellemzően az oldalán, az alján és a tetején kezd először melegedni, ezért középre tegyük a hőre érzékeny élelmiszereket, például a húsételeket. Arra figyeljünk, hogy a tejtermékeket, amelyek megfagyhatnak, ne helyezzük közvetlenül a jégakkura.
  • Mindig jól zárjuk le a táska fedelét vagy cipzárját, hogy megőrizzük a hideget. Ha nem szeretnénk folyton nyitogatni, érdemes beszerezni egy másik hűtőtáskát, amelyben a hideg italokat tárolhatjuk. Ha az autónkban hűthető a kesztyűtartó, ide is tehetjük az utazásra készített szendvicseket, ételeket.
  • Hosszú autóutakon a hűtőtáskát ne tegyük az átmelegedett csomagtartóba, inkább keressünk helyet neki a légkondicionált utastérben. Ha megérkeztünk, akkor is fontos, hogy ne rakjuk a tűző napra, inkább tegyük árnyékos helyre, hiszen így sokkal tovább tudja tartani a hőmérsékletet.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss