Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Matt vagy fényes? Itt a válasz arra a kérdésre, hogy az alufólia melyik oldalát használjuk

default user icon
MME
Jogos a kérdés, ha alufóliával dolgozunk a konyhában: alulra vagy felülre kerüljön a fényes oldala, amikor valamilyen ételt csomagolunk bele? Vannak, akik a fényesre, de sokan vannak azok is, akik a matt oldalára esküsznek. Na de mi az igazság? Ennek jártunk most utána.

Az alufólia egy igen hasznos találmány, amiről már mi is több ízben írtunk. A kezünkbe kerül, ha szendvicset csomagolunk, de akkor is jól jön, ha a maradék ételt kell letakarni, vagy a sütőbe tolni a vasárnapi ebédre szánt sült húsnak valót, de grillezésnél is igen jó szolgálatot tesz. Egyetlen gyenge pontja a mikrohullámú sütő, találkozásuk ugyanis igen szikrázó élményt biztosít. Na de melyik oldalát használjuk a fóliának? Ha most valamilyen tudományos okfejtést várnál a rejtély felgöngyölítése érdekében, akkor sajnos el kell hogy keserítsünk.

Több szakértő is megerősítette, hogy teljesen mindegy, az alufólia melyik oldala kerül kívülre vagy belülre. Ezt Robert L. Wolke is megerősítette a What Einstein Told His Cook and America's Test Kitchen című könyvében, amit az 1947 óta alumíniumfóliát gyártó Reynold’s Kitchen alátámaszt. – Nincs olyan, hogy jó vagy rossz oldala a fóliának, így teljesen mindegy, melyik oldala érintkezik az étellel. Az oldalak közötti különbség egyszerűen csak a gyártási folyamat eredménye.

Abban az esetben van csak jelentősége az alufólia oldalainak, ha tapadásmentes változatáról beszélünk. Ilyenkor az élelmiszert a tapadásmentes felirattal ellátott oldalra kell helyezni – írja a Fine Dining Lovers. 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss