Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudtad, hogy miért fényes az alufólia egyik oldala? Nem? Hát ezért!

default user icon
MME
Biztosan te is észrevetted már, hogy a konyhában szinte napi rendszerességgel használt alufólia egyik oldala sokkal fényesebb, mint másik. Ez a téma már számtalan alkalommal beindította az internet népét is, de hogy ennyire egyszerű legyen a magyarázat, arra senki nem számított.

A fólia egyik oldalának fényességét, míg a másiknak matt hatását az előállítási procedúra határozza meg. A gyártási folyamat első lépéseként előbb alumíniumot olvasztanak, majd lapokká formálják azt. Ezután bekerül egy speciális gépbe, amiben több henger, illetve görgő is átmegy rajta. Ezután kapják meg azt a vékony végeredményt, amit mi is ismerünk és használunk akár az ételek fedésére, vagy szendvicsünk csomagolására.

Mire a folyamat végére érnek, előtte a fólia már olyan vékony lesz, hogy meg kell duplázni a réteget, hogy az normálisan átmenjen a szerkezet görgőin. Ezután feldarabolják a közismert konyhai kelléket, majd hengerekre tekerik. Itt pedig már jól látszik, hogy a görgőkkel nyomott oldala fényes, az egymáshoz passzírozott pedig matt.

A színhatás ellenére mindkét oldala egyforma, kivéve a tapadásmentesített változatát, amit egy speciális réteggel is bevonnak. Ez a fóliára kerülő filter pedig egy szilikon és cukor hozzáadásával kávézaccból készül, ami nem mellesleg kiválóan szűri ki a vízből a nehézfém szennyezéseket a feltaláló olasz kutató szerint- írja a napidoktor.hu. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss