Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A nagy málnaszörp-teszt: a minőségért bizony fizetni kell!

Szinte mindenkinek van olyan ismerőse vagy rokona, aki próbálkozott már szörpkészítéssel, hiszen tengernyi ízesítés létezik belőlük. Sokan ebből kifolyólag csakis a házira esküsznek, de bizony van olyan élethelyzet, amikor a boltba betérve kell elkezdenünk keresgélni.

Az egyik leggyakoribb ízesítés a málnás. Ezekből rengeteget találni a boltok polcain, ahol az árkategória is egészen tág, hiszen a 170 forintos sávtól különösebb keresgélés nélkül eljuthatunk az 1500 forintos szintig is. Értelemszerűen az olcsóbb verziók aromákat használnak és legtöbbjük édesítőszerrel oldja meg a szükséges hatás elérését.

NAGY TESZTEK ÉS ÉTTEREMKRITIKÁK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>>

14+1 málnás szörp került a kémcsövekbe. Az egy extra most nem a más ízesítést jelenti, hanem egy duplázást, votl két termék, ahol mindössze a csomagolás tért el. Szigorúan a gyártók által megadott hígítási arányt használtuk mi is, így a leghitelesebb az egész mutatvány.

Piroska pöttyös kupakkal

Klasszikusnak számít az indulók között, talán erről hallottak a legtöbben. A kupakokat elnézve egészen biztos, hogy ez a mezőny győztese. A címkén Hosszú Katinka méteres mosollyal ajánlja nekünk a málnaszörpöt. A címke kicsit fura, fekete háttérrel dolgozik, nem éppen a legvidámabb. Igazán bátor feliratokkal tarkítják a címkét, miszerint az első korty után szerelembe fogunk esni és hasonlók. Málnalétartalma 33%. Tartósítószer és színezék nincs benne, ennek ellenére meglepően sötét árnyalatú maga a szörp. Kóstolásnál egy erőteljes édesség jön, amihez egy kevéske tiszta málnaíz csatlakozik. Az utóíznél a cukor dominál és a málna egyre távolabb kerül tőle. Javasolt keverési arány 1 a 9-hez.

 
SOKAT BUKTUNK VOLNA, HA FOGADUNK A LEGJOBB ROPIRA
SPAR – üveges málna szörp

A címke nincsen túl dizájnozva, viszont van rajta egy eltéveszthetetlen málna illusztráció. Színre ez is egészen sötét, de a címke világos színvilága sokat hoz a helyzeten. Málnalé szolgáltatja a lényeget, amiből 33% van benne egészen pontosan. Pokolian édes, leginkább olyan, mintha cukorszirupot szürcsölnénk magában, amihez a déli szél hoz egy pillanatnyi műanyag málnás ízvilágot. Nem túlságosan kellemes az utórengése sem, ebből nem igazán kérnénk a menzán repetát. 1:8-as keverési ajánlanak a tökéletes koktél létrehozásához.

Sirup - Szörp málna ízű

Kifejezetten ízléstelen a csomagolása. Kifakult málnát utánozni próbáló színvilág, nagyon nagy kapufa ez. Málnára utaló emblémák vagy rajzok nincsenek is, csupán ez a bárgyú bugyi pink színvilág. Gyümölcsről nincsenek adatok, de meg merjük kockáztatni, hogy maximum a szemközti polcon látott valódi gyümölcsöt az egész. Az aszpartám masszívan kijön belőle, a málnás ízvilág azonban nem. Az édesítőtől még cserébe nagyon édes is lesz, nagyon fintorgós fajta lett ez a remek. A gyár által megadott lazítási arányz, az 1:7-et, leginkább 0:7-re kellene cserélni.

AZ ÖSSZES TEZST EGY HELYEN
Fruchtsirup Himbeer

Az egész csomagoláson mindenhol, tényleg mindenhol málna van, konzervírunganyag-mentes a málnaízű szörpünk, melyet az Aldi jóvoltából fogyaszthatunk. Pirospont a különleges kiképzésű öntőmechanizmusa, mely a könnyített kiöntést hívatott szolgálni. Gyümölcstartalma minimum 20%, mely kicsit lejjebb az alábbi kifejezéssé alakul: 10% málnalé, málnalésűrítményből. A kupak alatt még egy fólia is lapul, mint a mustároknál. Illatra enyhén savanykásabb, inkább ribizlis. A színe egészen szép, szinte már bíborvörös. Kevésbé hat édesnek az egész, minimálisan vissza is köszön a málna. Egészen iható. Folytatva a csökkenő trendet, itt már csak 6 rész víz kell 1 rész szörphöz.

Sió – Málnaszörp

A csomagolása alapján lehetne akár egy ágyúlőszer is. A Sió tucatdizájnról újakat már nem tudunk mondani, rajta vidám gyerekek, málna, minden, ami kell. Nem is lenne igazi, ha nem kapnánk meg a szokásos Sió szlogent, ami a nagyanyánk málnaszörpjeit próbálja felidézni bennünk. 30% málnalé alkotja az egész magját, a boldogságunk forrását, melyet 1:6 arányban kell hígítani arcba tolás előtt. Durván sötét, már-már fekete a színe. Az illatáról megoszlanak a vélemények a keménycukorka és a büdös között. Határozottan gyümölcsös, ez volt a tesztcsapat véleménye. Viszont enyhe kapufa, hogy leginkább szederre hasonlít a maga savanykás lecsengésével, nem igazán málnára.

A NAGY KAKÓTESZT
Dizzy – Málna ízű szörp

A képvilágot egyértelműen egy rózsaszín löttybe csobbanó málna határozza meg, sugallva némi könnyedséget. Ezt a remekművet a Lidl Magyarország Kft. szolgáltatja nekünk. Kapunk almasűrítményből 1,6%-ot, érdekes módon viszont málnából csak aromát. Érdekes... Sőt, kissé szkeptikusak a csomagolás biztonságosságában, ugyanis javasolják, hogy álló helyzetben tároljuk. Az illata nagyon tömény, a színe ismét csak a sötét oldalra hajaz. Masszívan édes, amit akár betudhatunk a 75 grammos cukortartalomnak is, mely 100 grammban lapul. Nem biztos, de erős a gyanú. Az ideális koktél itt is úgy néz ki, hogy 1 rész szörphöz 6 rész víz dukál.

Ági – Málna

Csókolom! Ági van? Akkor lenne csak igazán trendkövető, ha Bözsi néni lenne helyette. A címke színvilága magyaros felfogásban úszik. Málna mindenhol, de az egész kelt egy 90-es évek retro hangulatot az emberben, ha hosszas másodperceken át stíröli. Málnából kapunk 3%-ot, de azt is mindenfajta csodálatos eljárások után. C-vitamin viszont van benne dögivel, 220 mg van 100 ml szörpben. Illatra olyan kissé, mint a bepállott kínai tornacipő, de felhígítás után ez tovaszáll és próbálkozik helyette a málna. Van egy sejtelmes illata, ami nem túl kellemes. Hihetetlenül édes, aminek oka főleg az, hogy 100 ml termékben van 84 gramm cukor. Ezért mindenképpen hasznos 7-szeres mennyiséget hozzácsapni szódából.

A NAGY ŐSZIBARACKLÉTESZT
Mayer - Málna

A mezőnyben színre már bajnok ez, nem vitás. Pirosas színe sokkal bizalomgerjesztőbb, mint egyes példányok, ahol szinte fekete a szirup színe alapból. A víznél láthatóan sokkal sűrűbb, ami be is igazolódik, amikor pohárba öntjük. A címke letisztult, rajta felirattal, hogy ez bizony prémium szörp egyenesen Budakesziről. A kupak is kapott egy zárjegyet, egészen jópofa, és kölcsönöz neki egy szolid eleganciát. Málnatartalma 48%, de itt atomjaira bontott leírást nem kapunk. Cukorérték százalékos arányban van szintén feltüntetve, melynek értéke 37, ami átgondolva nem is számít soknak. Kóstolásnál tiszta, friss málnaíz élményben van részünk, de ami sokkal jobb benne, hogy nem akar mindenáron vadul édes lenni, ebből kifolyólag közel sem olyan tömény az egész. Hígitási arányt itt bizony nem adtak meg, ezért érzésből és tapasztalatból dolgoztunk leginkább.

Jégkristály

Kifejezetten csúnya. Ha ezzel a csomagolással képesek vásárlók figyelmét felkelteni, akkor bizony a tesztcsapat egy része ízlésficamban szenved. A flakon teteje olyan, akár a londoni irodaépület, amit zár egy citromos ice teára utaló kupak a maga sárga színével. A címkéjével is lehetne gyereket riogatni, nagyon csúnyára sikerült. Mindössze málnaaroma van benne, de annak mennyiségéről szerencsére nincsen információ. 1:6-os mixelés után kóstolásnál az édesítőszer megjön és mindent elnyom, majd ezt megfejeli még egyszer ugyanennyi aszpartám ízzel, ami savanykás és rossz. Egyre biztosabbnak tűnik, hogy jobb, ha rendes cukorral dolgoznak a gyárban.

BARACKOS ICE TEA
Spar – Prémium málnaszörp

Igazán ízléses a csomagolása, akár egy kecses üvegben lapuló pálinka is lehetne. Tovább emeli a prémiumság szintjét, hogy olyan, mintha dugóhúzóval kellene felbontani. Ugyanúgy, mint egy bor, kapott egy papír tokot a nyakára. 60% gyümölcstartalom, azaz ennyi, amit a Stork Manufaktúra minden egyes üvegbe beleszuszakol. A kupakot lecsavarva, akár az olívaolajoknál, olyan kiöntő figyel az üveg tetején. Nagyon sűrű, szinte alig folyik ki az üvegből, nem csoda, hogy 1:8 arányban kell lazítani. Vízkezelés után nem sokkal a szörp újra megpihen a pohár alján. Picit édesebb, de érezni rajta, hogy minőségi és a gyümölcs is felfedezhető benne. Egészen jó.

Piroska – málna gyümölcsszörp

Pontosan ugyanaz, mint tesztünk első alanya, a piros pöttyös kupakkal szerelt változat. Hosszú Katinkás dizájn nélkül, műanyag üvegben - mindössze ennyi az eltérés. Az értékek pöccre megegyeznek. Ugyanitt bontatlan üveg Piroska málnaszörp eladó.

SÓS CHIPS TESZT
Méhes-mézes – Mézes málnaszörp

A címkén a málna kicsit odaégett vagy túlérett, ízlés kérdése. A csomagolás egyébként már önmagában megér egy misét, ugyanis a kupak le van fedve egy darab búzazsákkal, mely a természet közelségét erősíti, illetve a rafia mely az egészet a helyén tartja. Hibátlan, na. Abszolút kézműves, retró, vintage és még sorolhatnánk a szinonimáit. Kibontani viszont emiatt lehetetlen. Ha ránk törne egy réten, hogy ebből szeretnénk inni, segédeszköz nélkül bizony málnaszörp nélkül maradnánk. Lefejtve az egészet étolaj stílusú kupakot találunk. 40% málna, és 2% méz van benne. Bizony, ez mézet is tartalmaz, csak hogy meglegyen a menetrendszerű kakukktojásunk is. Sűrű és szinte teljesen fekete, akárcsak a képen a málnák. A méz nem érződik benne nagyon határozottan, csak egy halvány fuvallat az egész. A gyümölcs viszonylag hirtelen – és a kategóriához mérten – egészen határozottan érkezik. 8 rész víz kell az ideális arány eléréséhez.

Tesco – málna gyümölcs szörp

A címke elején kapunk egy „mosógépbe” zárt málnát, mindezt egy pirosas, rózsaszínes színvilággal tuningolva. Az üveg visszaváltható, igazi koponyabetörős keménységű, így kocsmai verekedés során még jól is jöhet. Van benne színezék, de mellé jut szerencsére a már klasszikusnak nevezhető 33% málnalé, mely sűrítményből lett visszahígítva. 1:7-es lazítási arányt javasol a gyártó. Az illatvizsgálat során az első megjegyzés, hogy nem is rossz. Másodszorra pedig némi gyümölcsillat is előtört. Mondani sem kell, az elégedettségi garancia itt is több 99%-nál is. Gyümölcs nem sok van benne, de a számadatok ellenére, érzetre bizony cukorsokkot kapunk.

Yo – Himbeere – Málnaízű szörp

„Yo, mothafucka!” akár a bronxi gettóban is helytállna ilyen mentalitással. Az üveg formája egészen kecses, akár egy topmodell. A kupakért jár egy elismerés, mert egyből jár ahhoz egy külön használati leírás, másrészt ez is olyan, ami megakadályozza a kóbor cseppek leesését. Gyümölcstartalma 20%, és mellé mindenféle mesterséges dolgot mellőztek a gyártásnál. Kiöntésnél egészen sűrű, viszont cukortartalma meglehetősen csekély, édesnek egyáltalán nem lehet nevezni. A málna frankón megvan benne, de gyümölcsmérgezést azért nem fogunk kapni tőle.

MELEGSZENDVICSKRÉM-TESZT
SPAR – S Budget 2 literes

Pazar csomagolás a többi S Budget csomagoláshoz mérten. Amúgy az elején egy koktél látszik, amihez jön egy kis menta és pár darab jégkocka. Gyümölcsről nagyon kár lenne beszélni, csakis aromák vannak benne. Ebből kifolyólag nincs is konkrét gyümölcskép a címkére biggyesztve, ezért egy fél piros pont kijár, nem vezetnek meg. Kiöntés és keverés után igazi rozé színvilága van, az eddigi szörpökhöz képest ez igazán halovány. Kóstolás után viszont egy édes, aszpartámos vizet kapunk, aminek semmi, de semmi gyümölcsíze nincs, de még málna se.

Ítélet

Talán nem nagy meglepetés, de bizony azok domináltak a teszt során, melyek rendesen gyümölcsből készülnek és nincsen bennük semmilyen trükk. Az árcetlire is könnyedén visszavezethető a mutatvány, mert egy kivételével az ajánlott kategóriát kizárólag 1000 forint feletti szirupok érték el. A Mayer kézműves szirup, a SPAR prémium, a Méhes-mézes egyértelműen az élmezőnybe sorolandó, de közvetlen mögöttük van a Yo nevű, kecses üvegbe zárt málnaszörp.

Említést érdemel továbbá az ALDI terméke (Fruchtsirup Himbeer), ami igaz, nem tudja felvenni a versenyt a legjobbakkal, de nincsen nagyon elmaradva tőlük. Pozitívuma tovább ár/érték aránya is, mivel 700 forint körül mozog, amiért cserébe 1,5 liter szörp jár.

Kerülendő az összes, ami édesítőszerrel van szerelve, sajnos ez nem jó hír a cukorbetegek számára, tudjuk. Ízükben az aszpartám jellegzetes íze olyan erővel köszön vissza, hogy az egész szörpélményt egy csapással rombolják a földig.

A mezőny maradéka egy átlagos szintet hoz, amiből nem tudnak kiszakadni. Legtöbbjükre igaz, hogy vadul édes és a málna sajnos csak háttértáncos a színpadon.

Házi málnaszörp recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss