Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Lencsegulyás-leves

> 90 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag

Elkészítés

  1. A lencsét előző este átválogatjuk, bő vízbe áztatjuk, lehetőség szerint a vizet többször cseréljük le a felhasználásig.
  2. Forró zsiradékban megfonnyasztjuk az aprított vöröshagymát, benne a zúzott fokhagymát is, majd a felkockázott marhát is hozzáadjuk és magas hőfokon, állandó keverés mellett fehéredésig pirítjuk.
  3. Meghintjük pirospaprikával, felengedjük 6 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk, meghintjük őrölt köménnyel. A babért, a felaprított zellergumót és a Piros Aranyat is hozzáadjuk, lassú tűzön kb. 1,5-2 órán át főzzük.
  4. Amikor már félpuha a hús, hozzáadjuk a lencsét és az aprított zöldségeket, felengedejük még kb. 1,5 l vízzel, és még 1 órán át főzzük, amíg a hús kellően meg nem puhul.
  5. Közben kb. 1 csapott evőkanál lisztből vékony rántást készítünk, a levest berántjuk, ízesítjük mustárral, cukorral, citromlével.
  6. A nokedlitésztához összekeverjük a tojást annyi liszttel, amennyit felvesz, szaggató segítségével a leveshez adjuk és az egészet összeforraljuk. Kenyeret és tejfölt kínálunk hozzá.

FEHÉRBOROS LENCSEFŐZELÉK>>> 

LENCSELEVES GAZDAGON>>> 

KOLBÁSZOS LENCSEGOLYÓK>>> 

Megjegyzés

Tálalás előtt 1-2 órás pihenés jót tesz neki, addig az ízek megfelelően összeérnek. Füstölt csülökkel is szokták ezt a levest főzni, vagy keverik a marhát a csülökkel, ízlés szerint. A lencsét bő vízben a forrástól számított 5 percig előfőzöm, a levét leöntöm, és úgy adom a leveshez, így sokkal kímélőbb.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek