A jeruzsálemi kalács, vagy más néven babka eredetét pontosan nem ismerjük. Egyesek úgy vélik – és a nevének is hitelességet ad –, hogy zsidó hagyományokból származik, mások viszont úgy tartják, valójában lengyel húsvéti sütemény. És hogy miben más a babka, mint egy "sima" töltött kalács? Nos, az egyik a már említett formázás: nyújtás és a töltelékkel megkenés után a tésztát feltekerjük, mint a bejglit, de utána a tésztát kettévágjuk és egymásra csavarjuk a két tésztacsíkot. Ettől a töltelék- és a tésztacsíkok szépen rétegeződnek majd, kívánatossá téve a végeredményt. A másik különbözőség a töltelék mennyisége: akkor jó, ha a babkából kifolyik a rengeteg töltelék, legyen az csoki, dió, fahéj vagy puding, és ráég az aljára, oldalára.
Íme, a mi négy kedvenc receptünk, készítsd el bármelyiket!