Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Migrén: a 4 leggyakoribb tévhit a kínzó fájdalomról

default user icon
MME
Bár a migrén világszerte érinti az emberek jó részét, mégsem foglalkozunk vele komolyabban. Sőt, még az orvostársadalom is hajlamos erős fejfájásnak titulálni, pedig ennél jóval többről van szó. Lássuk, milyen tévhitek övezik még ezt a fájdalmas állapotot.

Kutatások alapján a migrén állapota az emberek 10%-át érinti szerte a világon, általában 20 és 50 év közöttieknél fordul elő, és háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Ennek ellenére még mindig „csupán fejfájás”-ként tekintenek rá, holott a migrén lesújtó, kínzó állapot. Ahhoz, hogy végre komolyabban vegyük a problémát, először is néhány tévhitet el kell oszlatnunk.

 

Első tévhit: a migrén csak „erős fejfájás”

Valójában ennél összetettebb neurológia folyamatok állnak a migrénes fájdalom hátterében, és a panaszok nem csak fejfájás formájában jelentkezhetnek, sőt, olyan is előfordulhat, hogy egy ideig nem kíséri fejfájás a migrént. Gyakori tünetek lehetnek a következők:

  • hangulatváltozás
  • fáradtság
  • hányinger és/vagy hányás
  • zavar
  • fény- és zajérzékenység
  • szédülés
  • nyaki fájdalom
  • látászavarok

Második tévhit: a migrén csak a nőket érinti

Igaz, hogy a migrén gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, de ez nem jelenti, hogy csak ők élnek együtt a kínzó állapottal. Az előfordulás nagyobb aránya feltehetően a nők összetettebb hormonrendszerére vezethető vissza, ennek ellenére fontos, hogy ha férfiként a fenti tüneteket észleljük periodikusan, ne zárjuk ki a migrén fennállásának lehetőségét.

Harmadik tévhit: a várandósság meggyógyítja a migrént

Sok nő hallhatja jószándékú, ám valójában megalapozatlan tanácsként, hogy a várandóssággal elmúlnak a migrénes epizódok is. Ha valaki javulást tapasztal a terhesség alatt, az pusztán véletlen, olyannyira, hogy egyeseknél akár rosszabbodhat is a fájdalom mértéke vagy gyakorisága a 9 hónapban.

Negyedik tévhit: a migrént a stressz okozza

Tény, hogy a stressz sok mindenért felelőssé tehető, ám a migrén inkább mondható genetikai eredetűnek, mint életmódból adódó állapotnak. Ráadásul, amint azt említettük is, jóval összetettebb idegrendszeri folyamat, mint hogy egyetlen okra vezessük vissza. Ugyanakkor lehetséges, hogy a kiváltó okok között a krónikus stressz is ott szerepel a listán.

 

A migrén tehát szakaszosan, mondhatni rohamosan jelentkező fájdalom, ami előfordulhat nőknél és férfiaknál egyaránt, és az érintetteknél akár egyénileg is igen eltérő lefolyású lehet. A kiváltó okokat egyelőre nem lehet egyértelműen megfogalmazni, az azonban fontos, hogy ne csupán fejfájásként tekintsük a migrénre, és ne vegyük félvállról a kísérő tünetek meglétét sem.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss