Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jól használod a konyhai reszelőt? Meglepődsz, ha megtudod, hogyan kell!

default user icon
MME
A legtöbben a négyoldalú konyhai reszelőt csak sajtreszelésre használjuk – de a kihasználatlanság csak az egyik hiba, amit ezzel az eszközzel elkövetünk. Mutatjuk a leggyakoribb tévedéseket, amiket szerencsére könnyen orvosolhatunk.

Egy négyoldalú reszelő igazán nagy segítség a konyhában: majdnem olyan mint egy konyhai robotgép. Könnyen tisztítható, nem foglal sok helyet, egyszerűen használható és olcsó. Hogyan lehet akkor „rosszul” használni? Nos, máris eláruljuk!

1. Állítva használod

Tudjuk, hogy így tűnik logikusnak: beállítod egy edénybe vagy a vágódeszkára, kezedben a reszelni kívánt élelmiszer és máris fel, le, fel, le… Amikor felemeled a reszelőt, az apró darabok szerteszét hullanak, ráadásul a reszelőt nem könnyű tartani. A megoldás? Fektesd az oldalára a reszelőt, és használd úgy! Így stabilabban fekszik és magába tudja gyűjteni a lereszelt ételt.

2. Csak egy oldalát használod 

Nem fogsz meglepődni, ha eláruljuk, melyiket: igen, igen, a nagy lyukú részt. Ezen pillanatok alatt le lehet reszelni a sajttól kezdve a sárgarépáig mindent. De ott van még három oldal… Az apró kis lyukakon remekül lehet például parmezánt reszelni, de a zöldségeket is finomra reszeli. A szeletelőkéses oldalán felapríthatod az uborkát, a cukkinit, vagy akár a burgonyát is. Végül ott van az apró, éles csillag alakú kiemelkedésekkel ellátott oldal, ami a legtöbb zavart okozza. Ez elsősorban a citrusfélék héjának reszelésére alkalmas, de használhatod szerecsendióhoz vagy kemény sajtok reszeléséhez is.

3. Lágy sajtot reszel(nél)

Ezt is biztosan tapasztald már. A végeredmény: egy ragacsos massza, aminek semmi köze a reszelt sajthoz. Különösen a mozzarella, a fontina vagy a gouda sajt tud gondot okozni. A megoldás nagyon egyszerű: tedd a lágy sajtokat a fagyasztóba kb. 15-30 percre. Ez idő alatt megszilárdul annyira, hogy könnyedén le tudod reszelni. (Ezzel a módszerrel vajat is tudsz reszelni, sőt tésztát is.)

4. Mosogatógépben mosogatod

Hiába van rajta a jel, miszerint mosogatógépben mosható, ez egyszerűen nem igaz. Csábító használat után betenni a gépbe, de van egy bökkenő: minden egyes mosási ciklussal jelentősen lerövidíted azt az időtartamot, amíg jól használható a reszelő minden oldala. A megoldás? Mosogasd mosószeres szivaccsal, finoman, lágyan dörzsölve. Hidd el, megtérül a gondoskodás!

Tipp:

Fogadjunk, hogy nem használtad még a reszelőt fűszernövények, például a petrezselyem szárának eltávolítására. Nézd csak:

 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek