hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kolbász sütése sütőben: így nem reped szét, így marad szaftos

default user icon
MME
Ahány ház, annyi kolbász sütési praktika. De vajon meg kell szurkálni? Le kell fedni? Kell alá vizet önteni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, mutatjuk, hogy kell kolbászt sütni sütőben, hogy az jó szaftos legyen és ne repedjen ki.

A kolbászsütés egyszerűnek tűnik, hiszen a betöltött kolbászt csak be kell tolni a sütőbe és készre kell sütni. Van azonban néhány szabály, amelyet érdemes betartani ahhoz, hogy a sült kolbász ne repedjen szét, de ne is legyen túl száraz a végeredmény.

Szabályok kolbászsütéshez

1. A friss kolbászt, a hurkával ellentétben érdemes egy picit (nem sok helyen) megszurkálni sütés előtt. Így nem fog kirepedni és sokkal szaftosabb és zamatosabb is lesz, ha a paprikás zsír ki tud csorogni a lyukakon. 

2. A kifogástalan sült kolbász titka a hideg víz! Sütés előtt áztassuk hideg vízbe 5-10 percre, így garantáltan megőrzi eredeti formáját!

3. A kolbászt mindig hideg vagy csak enyhén előmelegített sütőben kezdjük sütni!

4. A fagyott kolbászt nem kell teljesen kiolvasztani, mielőtt sütőbe kerülne, fagyott állapotban viszont nem szabad megszurkálni. A fagyott kolbász szurkálása biztos, hogy repedéssel végződik, így a fagyott kolbászt csak 20 perc sütés után szurkáljuk meg enyhén.

5. A kolbászt úgy tegyük a tepsibe, hogy ne legyenek szorosan egymás mellé pakolva, ugyanis ha összesülnek, akkor is kirepedhetnek.

6. Sütés előtt öntsünk egy kis vizet a kolbász alá, így nem fog leragadni és szétdurrani sem.

7. Sütésnél mindenképp takarjuk le a tepsit, mert így nem ég meg a kolbász és nem fröccsen ki a zsír. A fóliát elég 10 perccel a sütés vége előtt eltávolítani.

8. Sütés közben kétszer forgassuk meg a kolbászt, hogy minden oldala egyenletesen megpiruljon.

Kolbász sütése sütőben lépésről lépésre

1. A kolbászt sütés előtt 5 percre hideg vízbe áztatjuk. Ha friss a kolbász, néhány helyen megszurkáljuk. Ha fagyott, akkor csak félig olvasztjuk fel és nem szurkáljuk meg.

2. A kolbászt tepisbe tesszük úgy, hogy ne érjenek össze. Éppen annyi vizet öntünk alá, hogy csak 3-4 mm víz legyen a tepsiben, és lefedjük alufóliával.

3. Hideg vagy maximum 100 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokra állítva sütni kezdjük. 25 perc után kivesszük, és megfordítjuk. Ha fagyottan tettük be, enyhén meg is szurkáljuk. Ezután további 10-15 percig sütjük lefedve, majd visszafordítjuk a kolbászokat, eltávolítjuk a fóliát a tetejéről, és 5-10 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp: Az utolsó negyed órában érdemes gyakran figyelni, mert attól függően, hogy mennyire volt hideg vagy fagyos a kolbász, és hideg vagy előmelegített sütőbe tettük, eltérhet a sütési idő. 

Mutatjuk videón, hogy lesz tökéletes a sült kolbász

Nézd meg a Mindmegette disznótortos adásait is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss