hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme a titok: így nem durran ki a hurka sütés közben

default user icon
MME
A hurkasütés sokaknak okoz fejtörést, ugyanis ez az étek hajlamos sülés közben szétrepedni, vagy akár kidurranni. Pedig a hurkasütés nem bonyolult, csak két fő szabályt kell hozzá betartanunk. Mutatjuk, hogy lesz tökéletes a sütőben sült hurka.

A hurka sütés közben gyakran kidurran, szétreped. Hogy ez ne történjen meg, sokan azt tanácsolják, szurkáljuk meg a hurkát vagy kenjük be zsírral. Ezek a tanácsokat azonban a legtöbbször csődöt mondanak. Ha megszurkáljuk, akkor pont a szúrások helyén fog szétrepedni a bél. 

A hurkasütés igazi titka két dolog:

1. Sütés előtt a hurkát hideg vízbe kell áztatni.

2. Alacsony hőfokon kell sütni.

Ennek oka, hogy a hurkát rendszerint nem a készítés után használjuk fel, hanem később, sokszor hetekkel azután, hogy elkészült. Ez alatt az idő alatt a hurka burkolata vizet veszít, és rugalmatlanná, rideggé válik. A hurka belseje a sütésnél a meleg hatására kitágul, és szétfeszíti a megkeményedett belet, és az szétdurran.

Szerencsére azonban a bél képes arra, hogy víz felvételével ismét rugalmassá váljon, és egy kíméletes, alacsony hőfokon történő sütés közben ki tud nyúlni annyira, amennyire a töltelék megduzzad. Ezért nem szabad a hurkát magas hőmérsékleten sütni. 140 fokon 35-40 perc alatt bőven megsül.

Hurkasütés sütőben lépésről lépésre

1. A hurkát 30 percre hideg vízbe áztatjuk, majd letörölgetjük.

2. A hurkát tepsibe tesszük úgy, hogy semmiképp ne érjenek egymáshoz a darabok, ugyanis ettől is kiszakadhatnak.

3. A hurka alá öntünk 1 dl vizet.

4. A hurkát hideg sütőbe tesszük, és 140 fokon 25-30 percig sütjük.

4. Ezután két fakanál segítségével óvatosan megfordítjuk, meglocsoljuk a kifolyt zsírral és további 10 perc alatt készre sütjük. Ha piros és ropogós a bőre, tálalhatjuk!

A hurka mellé tökéletesen illik a főtt krumpli és a párolt káposzta, de a mustár és a friss kenyér is elengedhetetlen a tálaláshoz.

Nézd meg a Mindmegette disznótortos adásait is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss