Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elárulta nagymamája féltve őrzött receptjét Király Peti

default user icon
MME
Kedves emlékekről és ehhez fűződő receptekről beszélgettünk a Troll a konyhában kulináris krimi kapcsán Király Péterrel, aki elárulta féltve őrzött madártej receptjét is.

Miért különleges ez a recept számodra?

A nagymamámnak három specialitása volt, amit meg is tanultam tőle: a madártej, a kapros töltött káposzta és a káposztás sztrapacska kolbásszal. Ezeket a recepteket gyerekkoromból hozom, és nagyon jó emlékeim fűződnek hozzájuk. Különösen a madártej kedves a szívemnek, az illata mindig felidézi a nagymamát.

Kihívásnak érzed elkészíteni a madártejet?

Próbálom úgy csinálni, ahogy a nagyi csinálta, az a kihívás benne. A recept viszonylag könnyen elkészíthető, de ugyanazt a gyermekkoromból ismert ízt nehéz megteremteni.

A nagyimnak különleges képessége volt, hogy bármilyen alapanyagból képes volt olyan finom ételt elkészíteni, amitől mindenki szinte elsírta magát.

Receptkövetőnek tartod magad?

Receptkövetőnek semmiképpen. Szeretek sok alapanyagot, ételt ötvözni, mindig van valami új ötlet a fejemben, érzésből repülök, ezáltal receptet nagyon ritkán veszek kézbe – csak a mamáét.

Madártej gofrival

Hozzávalók:

A madártejhez:

4 db tojásfehérje
1 csipet só
2 ek porcukor
8 dl tej
1 rúd vanília
4 db tojássárgája
7 dkg cukor
1 csipet só

A gofrihoz:

20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
6 dkg cukor
5 dkg puha vaj
1/2 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
2,5 dl tej

A madártej elkészítése:

1. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét a csipet sóval, illetve lassan belekeverjük a 2 evőkanál porcukrot is.

2.  A tejet feltesszük forrni, és közben hozzáadjuk a vaníliarúdból kikapart magokat.

3. A kemény habbá vert tojásfehérjét elkezdjük belekanalazni a tűzön lévő tejbe, majd kétszer 2-3 percig főzzük a gombócok mindkét oldalát. Ha megfőttek a tojásfehérje-darabok, egy tálba helyezzük azokat, és félretesszük.

4. A tojássárgáját eldolgozzuk a cukorral és a sóval, majd addig keverjük, amíg habos állagot nem kapunk. Közben hozzáöntünk egy keveset a langyos tejből, és keverjük simára. Ezután mehet az edénybe a maradék tej is, ismét simára keverjük, majd átöntjük a tűzön lévő lábasba.

5. Ezt alacsony lángon addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, majd hagyhatjuk kihűlni. Ezután mehetnek a tetejére a tojásfehérjéből készült galuskák, majd állni hagyjuk a hűtőben 2-3 órára.

A gofri elkészítése:

1. Fogunk egy tálat, amelyben összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót.

2. Egy másik edényben elkeverjük a cukrot és a vajat, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tojásokat, majd mehet bele a lisztes-sütőporos keverék. Addig keverjük a tésztát, míg egy homogén, csomómentes masszát nem kapunk, majd a felmelegített, vékonyan kiolajazott gofrisütőre helyezünk belőle 1-1 evőkanállal, és 2-3 percig sütjük azt. A gofrit kockákra bontva díszíthetjük a madártejet.

Még több sztárhír:

Ezek is érdekelhetnek