Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Készíts gyógynövényes szirupokat fűszernövényekből!

Itt a jó idő, rohamléptekkel közeledik a nyár. Ilyenkor különösen vágyunk a különböző folyadékok után. Ha már unod a vizet, könnyedén feldobhatod a saját fűszernövényekkel. Finom és illatos italokat készíthetsz. Máris mutatjuk, hogyan!

A szirup elkészítése

A szirupok elkészítéséhez az 1:1 arányt használd, tehát például egy csésze vízhez egy csésze cukrot adj. Ehhez jöhetnek hozzá a gyógynövények. A legjobb, ha ezeket te magad termeszted, ha nincs konyhakerted, akkor is tudsz venni belőlük kis cserepes változatot. Fontos, hogy jól mosd meg őket, mielőtt a sziruphoz adod. Az, hogy mennyit adj hozzá belőlük, attól függ, hogy milyen íz intenzitású szirupot szeretnél, de a példáknál lesz még szó az adagolásról.

A vizet, a cukrot és a hozzájuk adott gyógynövényt öntsd egy lábasba, keverd össze és forrald fel. Várd meg, amíg egy kicsit kihűl, majd öntsd át egy olyan edénybe vagy üvegbe, amiben kényelmesen tudod tárolni. Rakd be a hűtőbe és várd meg, amíg teljesen kihűl. Kész is!

A szirupod színe attól fog függeni, hogy milyen cukrot használsz, ha fehéret, akkor jól látható lesz a gyógynövényeid zöldes árnyalata. A szirupot mindig vízzel vagy más folyadékkal hígítva fogyaszd, az arány itt is attól függ, hogy mennyire ízes és édes italt szeretnél.

A szirupok akár egy hónapig is elállnak a hűtőszekrényben, ha sterilizált üvegben tárolod őket.

Milyen fűszernövényeket használj?

A határ a csillagos ég, de mutatunk 5 példát inspirációnak.

Rozmaring

Egy korty mediterrán nyár bárhol bármikor, akár koktélok ízesítéséhez is használhatod. A rozmaringos szirup esetén negyed-csészényi rozmaringot érdemes hozzáadni egy csésze vízhez és cukorhoz.

Bazsalikom

Zöld, illatos, és nagyon finom. Igazán élénk és frissítő ízt fog adni az üdítődnek. Használhatsz egy csésze bazsalikomot egy csésze vízhez és cukorhoz.

Levendula

Egy levendulás frissítő levendulaszezonban? Nincs is ennél jobb, próbáld csak ki. Egy csésze vízhez és cukorhoz egy evőkanál friss levendulavirágot használj.

Citromverbéna

Intenzív, frissítő, citromos ízt ad, ráadásul jó a gyomornak és alvászavarok ellen is hatásos. Megéri a szirupodba rakni. Egy csésze vízhez és cukorhoz negyed csésze citromverbéna levelet használj.

Menta

Ki ne szeretné a mentát? Frissítő és markáns. Egy csésze vízhez és egy csésze cukorhoz adj hozzá egy csésze mentalevelet és már készülhet is a mentolos szirupod.

Az otthon az a hely, ahol a legfinomabb szörpök készülnek.

Koronás Cukor  

Ezek is érdekelhetnek