Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megnéztük, hol mennyibe kerül a szaloncukor

default user icon
MME
Bár már hetek óta téma a szaloncukor magas ára, mégsem csökken a kereslet a magyarok egyik kedvenc édessége iránt. Az ünnep elképzelhetetlen szaloncukor nélkül, így a legtöbb családban megindult a "vadászat". Mi is körülnéztünk, hogy milyen a kínálat szaloncukorból és persze az árakat is figyeltük.

Duplájára drágult a szaloncukor idén a tavalyi árakhoz képest, ennek ellenére rengetegen keresik – hangzott el a TV2 Tények című műsorában nem olyan régen. Ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, a régi, tradicionális ízeket vásárolják a legtöbben, így idén is elsősorban a zselés, a kókuszos, a marcipános, a mogyorókrémes és a karamellás szaloncukrot keresik a vásárlók. 

 

Ízek kavalkádja

Miután évtizedekig a zselés szaloncukor vitte a forgalom jelentős részt, 5-6 évvel ezelőtt változott a piac, és egyre többen kezdték keresni a különlegesebb ízeket. Gyakorlatilag csak a képzelet szabott határt az ízkombinácóknak, a Sthümer és a Szamos igyekezett minden igényt kielégíteni. A versenyből nem maradtak ki a kézműves termékek sem, szinte minden évben született egy-egy újabb ízvilág. Idén egyébként a sós-karamellás, a pisztáciás és a narancsos ízesítésű szaloncukrokat keresik még a megszokott ízek mellett. 

A nehéz gazdasági helyzet azonban - hiába az ünnep, ami mindig szélesebbre nyitja a fogyasztók pénztárcáját - az édesség piacán is érezteti a hatását és láthatóan alábbhagyott a korábbi évek ízversenye: a boltok kisebb termékszortimenttel dolgoznak, és előtérbe helyezték az árkommunikációt. 

Népszerű a lédig

Ahogy az a Magyar Édességgyártók Szövetségének november végi sajtótájékoztatóján elhangzott, egy 2018-as adat szerint a magyar vásárlók tűréshatára 2000 forint körül alakul, e felett már meggondolják a szaloncukor vásárlást. Ehhez képest 2022-ben a kedvező ár kategória (is) bőven hatezer forint felett van, vagyis minimum háromszor több, mint négy évvel ezelőtt volt. A prémiumkategória termékei pedig már12 ezer forint felett vannak, de a Szamos és a Stühmer különleges ízvilágú szaloncukrait 14-16 ezer forintos kilónkénti áron vásárolhatjuk meg. 

Idén tehát sokkal nagyobb erővel képviseltetik magukat a láncok a kimért szaloncukor kategóriában, sőt már ebben a szegmensben is kínálnak jó minőséget. Az év szaloncukra például a kedvező árkategóriában  (699Ft/10 dkg alatt) a TESCO karamella krémmel töltött szaloncukra lett, de dobogóra került harmadik helyezettként a Penny Market Penny Market - Choco'la Belga étcsokoládéval mártott meggyes laktózmentes vegán szaloncukora is. Az Év Vegán Szaloncukra kategóriában pedig a LIDL citromos-narancsos vegán szaloncukra a harmadik helyre került, ami szintén nagyon szép teljesítmény.

Ezt láttuk a boltokban

Elsősorban az olcsóbb, megfizethető szaloncukrokat kerestük, amit a legtöbb üzlet ömlesztve kínál. A finom, jó minőségű lédig szaloncukrok ára nagyjából minden üzletben 6000 Ft/kg. Az ennél olcsóbb termékek ára 1800-2000 Ft/kg, de például a Pennyben és az Auchanban már 1300-1400 Ft/kg-os áron is vehetünk zselés, kókuszos és mogyorókrémes szaloncukrot. A Teso, a CBA, a Lidl és az Aldi 2000 Ft/kg áron is kínál szaloncukrokat, a Reálban pedig 1590 Ft/kg-nál kezdődik a karácsonyi finomság ára. 

Online is beszerzhetünk lédig szaloncukrot, itt az árak elég eltérőek lehetnek. A zselés, mogyorókrémes, rumos-csokis, kókuszos, áfonyás, málnás szaloncukrot 6000 Ft/kg-os áron tudtuk beszerzeni, ám ennél jóval drágább volt az ömlesztett After mentolos szaloncukor ára:10 000 Ft/kg.

A Sthümernél és a Szamosnál is kínálnak lédig szaloncukrot átlag 10 000 Ft/kg-os áron.

Tudtad?

A szaloncukrot hagyományosan magyar édesipari terméknek tekintjük: a darabonként selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorkát a magyar családok nemcsak fogyasztják, hanem a karácsonyfa díszítésre is használják. 
A szaloncukor őse (a fondant-cukor, amely túltelített cukoroldatból felfőzéssel készülő, puha, kikristályosított massza) Franciaországból a 14. századból származik, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra. A fondant alapú cukorka gyártása az 1800-as évek végén terjedt el hazánkban. A polgári és főúri házak szalonjában, kis tálkákban kínálták az érkező vendégeknek, innen ered a szaloncukor elenevezés.

Magyarországra, illetve az Osztrák–Magyar Monarchiába a 19. század első harmadában érkezett, és hasonlóan az eredetihez, kézzel készítették. Stühmer Frigyes magyarországi csokoládéüzemében kezdték gépesítve gyártani, és ekkortól jelentek meg az ízesített változatok. Noha a szaloncukor nem magyar találmány, az, hogy a fát díszítse, Magyarországon alakult ki és terjedt el általános szokásként, nagyjából mintegy 140 éve.

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 


 

 

 



Ezek is érdekelhetnek