hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kakaós csiga Blundel tésztából

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Az 50 dkg vajból és 20 dkg lisztből begyúrjuk a vajalapot.
Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki. Csak lassan gyúrjuk, és éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel. A begyúrt vajból vegyük le 40 grammot, és tegyük félre a tésztaalaphoz. A többi vajalapból formázzunk négyzet alakot, csomagoljuk sütőpapírba, és tegyük hűtőbe.

Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával. Majd a liszttel, a vajjal és a sóval gyúrjuk simára a tésztát. Formázzunk gömböt a tésztából, vágjunk egy keresztet a tetejébe, és letakarva pihentessük 20 percet.

A tészta közepét hagyjuk kissé vastagabbra, négy irányban pedig nyújtsuk meg a tésztát, mint egy kis virágot. Helyezzük középre a megdermedt vajalapot, és csomagoljuk be a tésztába.

Kezdjük el széltében nyújtani a tésztát, igyekezzünk sarkosan. Most a tésztát szimplán kell behajtanunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát jelöljük 3 egyenlő részre, és két oldalról hajtsuk egymásra.

Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most duplán kell behajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük 4 egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe. Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20 percig pihentessük.

A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, de most csak egy szimpla hajtást végezzünk, újra forgassuk el a tésztát 90 fokban, és újabb 20 percet pihentessük.

A behajtogatott tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Kenjük meg olvasztott, de nem forró vajjal. Szórjuk meg a felületét cukrozott kakaópórral, majd a felületét is spricceljük meg az olvasztott vajjal.
Tekerjük fel a tésztát, nem túl szorosan.

Az így kapott hengerből vágjunk 1 cm vastag szeleteket, és helyezzük tepsire. Maximum 35 percig kelesszük, majd 210 C-fokos gőzős sütőben 10-12 percig süssük.

Ezek is érdekelhetnek