A chili con carne-t fél óra alatt elő lehet készíteni, és a viszonylag a hosszú főzési idő alatt annyi dolog van csupán vele, hogy néha megkeverjük, és ha kevés benne a folyadék, pótoljuk. Nem árt tudni a chiliről, hogy mint a babos ételek általában, másnapra jön ki igazán az íze, így érdemes a fogyasztás előtti napon elkészíteni.
Ennek az ételnek egyébként számtalan verziója létezik. Ám ha már az ember igazán jót akar csinálni, pár szabályt érdemes betartani:
- Előfőzött konzerv helyett mindenképp érdemes szárazbabot használni. A végeredmény így sokkal finomabb lesz, és a húsnak is jót tesz a hosszú főzési idő.
- Bár az ilyen, lassan fövő ragukba általában remekül illik a bor, ez az étel sokkal jobban működik sörrel.
- A kakaóportól nem kell megijedni, az íze nem fog dominálni, csak plusz mélységet az ételnek.
- A friss csilipaprikának nem csak csípőssége, de íze is van. Mindegyik paprikafajtának más, így ha be tudunk szerezni belőle, érdemes több fajta csilit is belefőzni az ételbe.
- Ha valaki nem szereti a csípőset, vagy gyerekek is vannak a társaságban, ki lehet hagyni a raguból, úgy is nagyon finom lesz.
- Ez egy robosztus étek, amibe jól illenek a domináns fűszerek. A vállalkozó kedvűek tehát bátran variálhatnak, és a receptben feltüntetett fűszereket nyugodtan felcserélhetik más fűszerekre a saját ízlésük szerint!
- Ha akad a háztartásban öntöttvas lábos, és nem számít az idő, az ételt azután, hogy hozzáadtuk a babot és a folyadékot, főzés helyett süthetjük a sütőben is, megközelítőleg 150 fokon. Ettől a chili még komplexebb ízűvé válik, de a sütési idő akár 5-6 óra lehet. Szóval, így egy picit hosszabb, mintha tűzhelyen főznénk a babot.
10 fő részére
- 500 g száraz, bordó chilibab
- 1 kg zsírosabb marhahús, nyak, vagy lapocka, ledarálva
- 2 közepes fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl sör
- 2 konzerv darabolt paradicsom
- 3 dl alaplé (lehet kockából is, ha nincs más)
- 2-3 friss csiliaprika
- 1 tk római kömény
- 1/2 tk őrölt koriander
- 1 kk fahéj (kihagyható)
- 1/2 kk füstölt pirospaprika (elhagyható)
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 kk pirospaprika
- 1 tk oregánó
- 1 evőkanál nádcukor melasz, vagy ha nincs, minél sötétebb barnacukor
- só
- kevés olaj
A tálaláshoz használj cheddar, vagy más, jól olvadó sajtot, tejfölölt, tortilla csipszet, vagy kenyeret.
- Áztassuk a babot egy éjszakára hideg vízbe.
- Nehéz fenekű lábasban, kevés olajon pirítsuk több részletben barnára a húst, majd vegyük ki. Ugyanebben a lábasban lassú tűzön, szintén minimális olajon, pároljuk üvegesre a hagymát, majd a végén adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. Dobjuk rá a fűszereket, és a kakaóport, aztán pirítsuk egy picit. Ezután öntsük rá a húst és tegyük mellé a babot és keverjünk rajta egyet.
- Most jöhet a sör, és ha a levét nagyrészt elfőtte, adjuk hozzá a paradicsomkonzerveket, az alaplevet, vagy húsleves kockát, és a melaszt. (Ha sütni szeretnénk az ételt, ennél a pontnál tegyük letakarva a sütőbe!)
- Takarjuk le, és főzzük lassú tűzön. Néha kevergessük meg, és ha kevés a leve, öntsünk hozzá vizet.
- Kóstoljuk rendszeresen, és ha úgy érezzük, hogy bármelyik fűszerből hiányozna, pótoljuk! Főzzük tovább hosszú órákon át, de minimum 3 órán keresztül.
- Ha kész, tálalhatjuk azonnal, de még jobb, ha lehűtjük, és másnap újramelegítjük.
- Kínáljuk tejföllel, cheddar sajttal, tortilla csipszel, kenyérrel, vagy bárhogy, ahogy ahogy ízlésünk kívánja!