Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Déri Szilvia, Házisáfrány
Emelje fel a kezét az, aki nem vágyik egy szelet igazán foszlós, puha, és illatos békebeli kalácsra húsvét közeledtével. Ilyenkor az ember szívesen kezd kísérletezni különböző receptekkel a család legnagyobb örömére, hogy az ünnepre meglegyen „a tuti” változat. Na, de milyen a jó fonott kalács?
Sosem voltam nagy piás, de a családi legendárium szerint, akkor ittam először alkoholt, amikor 3 éves voltam. Na, nem azért, mert az anyukám itatott volna, dehogy! Úgy történt, hogy nagymamámnál vendégek voltak, akik a csodás tojáslikőrjét iszogatták...
Van egy igazán jó hírünk; itt a tavasz! De tényleg! Akik megfontoltan közelítenek a nyári fürdőruhaszezonhoz, azok már ilyenkor harcba szállnak a felszedett téli karanténkilókkal szemben. Ilyenkor még a szokásosnál is fontosabb, hogy az ételeknek legyen íze, így ezekben a hetekben még jobban oda kell figyelni a fűszerezésre. Itt jön képbe ez a csodásan könnyű sültpaprikás túrókrém.
Az én megboldogult nagymamám nem szeretett főzni, nem is volt túl bőséges a repertoárja, de az tény, hogy volt néhány dolog, amit még így is remekül csinált. Ilyen volt a spárgakrémlevese is.
Bár a kuszkuszról azt gondolnánk, csak sós ételek készülhetnek belőle, valójában mennyei desszertek bázisát is adhatja, akár csak a rizs, melyből mindannyiunk kedvence a tejberizs készül.
A túrógombócnak sok verziója van és mindenki a sajátjára esküszik. Csodás desszert, remek bulikaja, és tökéletes fogás egy tartalmas leves után is. S, hogy mitől is jó egy túrógombóc? Az ördög, mint mindenhol, itt is a részletekben rejlik. A gombóc legyen puha és remegős, ne kemény és fojtó. Ha morzsával borítjuk, az legyen aranybarna, ropogós, ne szottyadt és átázott.
Imádom ezt a levest! A bulizós barátaim szerint másnaposság ellen is valóságos csodaszer. Laktató, finom, mindenki örülni fog neki, és ami talán a lényeg; mindössze 15 perc alatt kész is van! Ha vacsorára főzzük, érdemes belőle nagyobb adagot csinálni, hiszen remekül melegíthető, így másnap, irodai ebédnek is tökéletes.
Ez az izgalmas, közel-keleti ihletésű sültcékla saláta remek egy elegáns menüsor elejére, de pita kenyérrel tökéletes hétköznapi vacsora válhat belőle!
Déri Szilvia
Anyukám repertoárja nem túl széles, de tény, hogy amit főz, az általában nagyon finom. Szortimentje egyik legnépszerűbb eleme a rizses hús, amit mindannyian imádunk. Mama különösképp, hiszen ez az étel gyorsan kész van, így nem kell a konyhában tölteni az egész napot. Apukám nincs oda a disznóhúsért, ezért a rizses hús nálunk a leggyakrabban csirkemellből készül, és miután remekül be is lehet ízesíteni, melle húsa ide, vagy oda, egyáltalán nem száraz, sőt! Rizses hús esetén nem mindegy az sem, milyen rizzsel dolgozunk. Válasszunk kerekszeműt!
A húszas éveim elején karácsonyi szezonról karácsonyi szezonra, újra és újra nekiálltam a habcsók készítésnek, ám az eredmény az első években bizony nagy csalódás volt. Milyen ugyanis a jó habcsók? Szabályos, megtartja az alakját, ropogós és hófehér. Nos, nekem évekig szétfolyt, karikák helyett pacáim lettek, és nemigazán értettem, hogy miért. Akkoriban ráadásul nem volt internet, sem videók, sem pedig cukrász barátok, akik elmagyarázhatták volna, hogy a habcsók elronthatatlan, de csak akkor, ha betartunk a következő szabályokat.
Fotó/Videó: Horváth András
Mi továbbra is a karácsonyra készülünk, hogy izgalmas tippeket adjunk az ünnepi menü elkészítéséhez. Mindezt most desszert kategóriában tesszük Déri Szilvia, alias Házisáfrány segítségével, aki a kedvenc pepita kockás vajas kekszének receptjét osztja meg veletek, Mindmegette olvasókkal.
Karácsonykor semmi értelme belefogni a rizikós, még ismeretlen desszertek elkészítésébe. Senkinek sem hiányzik, hogy szenteste az ünnepi vacsora előtt még azon aggódjon, hogy milyen lesz a végeredmény. Legyél kreatív, és tedd karácsonyibbá kedvenc süteményed úgy, ahogyan azt Déri Szilvi gasztroblogger, alias Házisáfrány teszi imádott fahéjas tekercseivel.
Amikor ünnepi ételeket készítünk, a köretek legalább olyan fontos szerepet játszanak a tányéron, mint maga a főfogás. Ez halmozottan igaz a krumplira, hiszen a jól elkészített burgonya még a húsnál is nagyobb élményt nyújthat. Ha mégsem lett tökéletes, az bizony az élvezet nagyját elveheti tőlünk. Ha a pürét spórolósan, kevés vajjal csináljuk, ha a hasábburgonyát nem a megfelelő módon sütjük ki, ha a petrezselymes krumpli ízetlen, oda a boldogság! Ezzel ellentétben, ha jól dolgoztunk, mindenki emlegeti majd „azt a mennyei krumplit”, amit készítettél.
Vannak azok a tervek, amiket hosszú évekig halogatsz annak ellenére, hogy nagyon izgatnak. Nekem ilyen volt a tradicionális amerikai stílusú pulykavacsora, amibe már jó ideje bele akartam fogni. Rengeteget olvastam róla, és annyiszor láttam a filmekben. Mindig megbeszéltük a csajokkal, hogy jó-jó, belevágunk, aztán évről-évre halasztgattuk, mert tudtuk, hogy rengeteg meló van vele. Azzal is tisztában voltunk, hogy ennyi munkát csak akkor érdemes egy vacsorába beletenni, ha minimum 20 főt összerántunk. Egyik éven viszont vettünk egy mély levegőt, és nekikezdtünk, a vacsora pedig minden várakozást felülmúlt.
Vannak azok a sütemények, melyek nélkül nem ünnep az ünnep, és karácsonykor a bejgli mellett a zserbó sem hiányozhat az asztalról! Ki ne szeretné ugyanis, ahogy a keserédes csokoládé keveredik a savanykás lekvár és a markáns dió ízével egy csodásan puha tésztában.