Mondjon bárki bármit, de télen ugyan úgy kívánjuk a zöldséget, a vitamint és a jó salátákat, mint nyáron. Sőt, a vitamint még sokkal jobban! A téli saláták fontos, hogy tartalmasak és táplálóak legyenek, hiszen a hideg hónapokban semmiképp sem a hűsítés a feladatuk! Ha pedig tényleg fontos a vitaminbevitel, próbáljuk meg a fogást lehetőség szerint idényzöldségekből összeállítani.
Ez az izgalmas, közel-keleti ihletésű céklasaláta remek egy elegáns menüsor elejére, de pita kenyérrel tökéletes hétköznapi vacsora válhat belőle!Az öntetnek a tahini és a gránátalma melasz adja az arabos hangulatot. Ezeket a hozzávalókat nagyobb hiperek nemzetközi részlegén vagy kisebb gourmet boltokban tudod beszerezni. Ha nem állnak rendelkezésre, a saláta remekül működik a többi hozzávalóval is!
Hozzávalók:
- 6-8 bébicékla vagy 2 nagy cékla
- 10 dkg dió
- 15 dkg rukkola
- 3 dl görög joghurt
- 3 ek tahini, azaz szezámpaszta
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek gránátalma melasz
- 2 ek citromlé
- 3-4 ek olívaolaj
- só
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt légkeveréses programon 200 fokra.
- Mosd meg a céklákat, vágd le a szárát és csavard őket egyenként alumínium fóliába.
- Süsd a fóliában addig, míg meg nem puhul. Ez minimum 45 perc, de mérettől függően akár 2 óra is lehet. Akkor jó a cékla, ha egy fogpiszkáló könnyen átmegy rajta.
- Szedd ki a fóliából és még melegen, gumikesztyűben, hogy ne fogja meg a kezed, folyó víz alatt, dörzsöld le a héját. Készíts öntetet a melasszal, citromlével, apróra vágott fokhagymával és olívaolajjal. Sózd ízlés szerint.
- Vágd kockákra a céklát és forgasd össze az öntettel. Ezt megteheted akár a tálalás előtti napon is. Ez esetben tedd hűtőbe.
- Keverd a joghurtot a tahinivel és ha kell, sózd.
- Egy serpenyőben, közepes lángon, olaj nélkül, folyamatos kevergetés mellett pirítsuk a diót enyhén meg.
- Végy minden adaghoz egy kistányért. Helyezz el minden tányéron 1-1 marék rukkolát. Oszd el a rukkolán a céklát.
- Locsold meg a joghurtos tahinivel és szórd rá a rusztikusan felaprított diót.