Hogy mi az a szőlősajt? Egy, a szőlő magjából és héjából készített mennyei nassonlivaló, ami szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását a benne lévő szőlőmagnak köszönheti, hiszen a legnagyobb arányban ebben koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője: van benne antioxidáns hatású, így a rák kialakulásának megelőzésére alkalmas E-vitamin, antihisztanmin, valamint a sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlen linolénsav. A szőlőmag ezen kívül hatékonyan csökkenti a vérnyomást és a rossz koleszterin szintjét a vérben.
És, ha mindez nem lenne elég, szőlősajt készítésekor, egyfajta melléktermékeként isteni szőlőszörp lesz a szemekből kisajtolt gyümőlcshúsból és léből. A recept zseniális, a balkoláda.hu oldalon tették közzé, és most megosztjuk veletek - készítsétek el, érdemes!
Szőlősajt othello szőlőből
- A 3 kg szőlőt megpároljuk, majd hozzákeverünk 80 dkg cukrot, és lassú tűzön addig kevergetjük, míg elolvad a cukor, és levet nem enged. A levet forró üvegekbe szűrjük, lezárjuk, és dunsztban hagyjuk kihűlni.
- A visszamaradt magos héjat egy sütőpapírral borított tepsire öntjük, szétterítjük, és a kályha tetejére - vagy, amíg jó idő van, az udvarra, tetőre - tesszük, száradni. Másnapra kész a finom, szuperegészéges szőlősajt!
Tipp: az élvezeti érték tovább emelhető, ha szezámmagot, aprított diót vagy mandulát keverünk a masszába, és úgy terítjük szét a szárítótálcán!