Nyár közepétől elkeződik a paradicsombefőzési-szezon, és tart egészen augusztus végéig. Aki a saját kertjében termel, vagy nagy mennyiségben kap valakitől, az biztosan, de aki a piacon vesz, az is biztosan érzi: nagyon jó eltenni télire, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz , ami jól jön majd a gyümölcs-és zöldségszegény hónapokban, de van, hogy a passzírozástól, és a non-stop lecsófőzéstől besokall az ember. Ilyenkor érkezik el az aszalt paradicsom ideje! Az aszalásnak számos előnye van:
- az aszalt zöldség és gyümölcs kisebb helyen tárolható, mint, ha befőznénk;
- sokkal változatosabban felhasználható, hiszen kínálhatjuk sült húsok mellé, beletehetjük szószokba, de isteni a pizza tetejére szórva, szendvicsbe pakolva is;
- a rezsin is spórolhatunk az aszalással - máris mondjuk, hogyan!
Se aszalógép, se sütő - irány a forró tető!
A ripost.hu-n ugyanis találtunk egy zseniális módszert az aszalógép és a sütő kiiktatására: amikor hét ágra süt a nap, a tetőcserepek átforrósodnak, és körülbelül 3 nap alatt el is készül az isteni aszalt paradicsom
Érdemes olyan fajtát választani,ami nem túlságosan lédús, így biztosan nem fog túl sokáig tartani a folyamat – ilyen például a körte alakú San Marzano, vagy a Lugas.
Így készül a tetőn aszalt paradicsom
Hozzávalók (60 dkg aszalt paradicsomhoz):
- 5 kg érett paradicsom
- zöldfűszerek ízlés szerint: rozmaring, bazsalikom
- só, bors
- olívaolaj
Elkészítés:
- A paradicsomokat megmossuk, majd félbevágjuk, kicsumázzuk, kimagozzuk.
- A szeleteket egy sütőpapíttal bélelt tepsin, tálcán vagy tányéron terítsük úgy, hogy a vágott felükkel felfelé legyenek, megsózzuk, befűszerezzük.
- A tálcákat tegyük fel egy olyan lapostetőre, ahol egész nap éri őket a napfény. Bár a bogarak általában nincsenek odáig a paradicsomért, érdemes letakarni az aszalóedényeket egy vékony muszlinanyaggal vagy szúnyoghálóval.
- A tálcákat hagyjuk kint a egész napra, de fontos, hogy éjszakára vigyük be, a hajnali harmat ugyanis visszanedvesítené a tikkadó aszalványokat.
- 2-3 nap múlva tegyük a paradicsomokat jól zárható üvegekbe, majd öntsünk hozzá annyi olívaolajat amennyi ellepi. Friss bazsalikomlevelet, rozmaring- vagy oreganoszálat is tehetünk mellé.
(Borítókép: Ripost.hu)