Paradicsom-kisokos: melyikből legjobb a paradicsomszósz, és melyiket rakjuk a hamburgerbe?

default user icon
MME
A paradicsomszezon beköszöntével a zöldséges polcokon egyszercsak a megszokott kisebb-nagyobb piros bogyók mellett feltűnnek a sárga, a barna, és a sötétlila bogyók is, és, ha jobban megvizsgáljuk, amár jól ismert pirosak formája is mutat némi változatosságot. Ebben a kínálatban könnyű elveszni, hiszen ez a sokféle változatban kapható zöldség sok célra kiválóan felhasználható - egy igazi paradicsom-szakértő segít most eligazodni a felhozatalban.

Leggyakrabban frissen, a reggeli szendvics mellé és salátába fogyasztunk paradicsomot – ilyenkor válasszunk kicsi, falatnyi méretű koktélfajtákat, amelyek édesek, lédúsak és valódi élmény összeroppantani őket a fogainkkal. Szinte az összes koktél- és snack paradicsomfajta remek választás lesz – ha gyermekekkel akarjuk megszerettetni, érdemes kipróbálni a jellemzően sárga héjú roppanós, mini paradicsomot, és az olyan különlegességet, mint a szuperédes eperparadicsom - kezdi a fejtágítást Nemes-Nagyné Vas Andrea, a Trivega paradicsomszakértője.

A kisebb méretű paradicsomok rengeteg néven ismertek, hiszen méretben, színvilágban és formavilágban is különböznek: a kisebb, enyhén ovális formájú paradicsomokat általában snack paradicsom néven találjuk meg, a kicsit nagyobb fajták gyakran szilva-, datolya vagy koktél paradicsom néven elérhetőek, de a népszerű még az egészen apró, cherry paradicsomok is, melyek akkorák, mint egy szép cseresznyeszem, a megnevezése is erre utal. Ezeknek a paradicsomoknak héja általában vékonyabb, állaguk lédús, ízük az egyik legédesebb, és szinte bármilyen fogyasztási célra remek választás, akár egy jó film közben is ezt nassolhatjuk kanapén ülve.

Grillezéshez a húsos illik

Ha szabad tűzön, vagy akár a konyhában szeretnénk paradicsomot grillezni, keményebb héjú, húsos fajtákat válasszunk. Ha nyársra szeretnénk húzni, akár a legkisebb méretű paradicsom is remek választás, ám egyébként nyugodtan keressünk nagyobb méretet: a grillezéshez megfelelő paradicsomok általában a koktélnál valamivel nagyobbak, felszínük kissé barázdált. Sok helyen már a csomagoláson is feltüntetik, hogy az adott paradicsom grillezéshez megfelel – figyeljük a feliratokat! Nyugodtan kísérletezzünk a sárga és a lilás paradicsomok grillezésével is, megéri az ízélményért!

 

 

Hamburgerbe, szendvicsbe a szeletelhető menjen

Ilyen esetekben nagyobb méretű és keményebb, jól szeletelhető paradicsomra van szükség, ami elég húsos ahhoz, hogy a szeletek egyben maradjanak. Tipikusan ilyen fajta a húsparadicsom, amit közepes vagy valamivel nagyobb mérete, sima héja alapján biztosan felismerünk – színe akár tűzpiros, akár fakópiros, vagy pink is lehet, ami egyáltalán nem befolyásolja fantasztikus, édes, klasszikus paradicsomízét, sőt ez teszi egyedivé, különlegessé. Tökéletes választás a hagyományos nagy fürtös paradicsom is, vagy a valamivel kisebb, enyhén ovális formájú szilvaparadicsom is egy friss házi hamburgerbe.


Szószokhoz, főzéshez szinte minden jó

Húsos, lédús, édes paradicsomokat válasszunk főzéshez, amelyeknek vékony a héjuk, hogy ne legyen zavaró az ételben. A hagyományos fajták általában megfelelnek erre a célra, de a fürtös cherry vagy koktél paradicsom is nagyon jó választás a mediterrán ételekhez, meleg szószokhoz, de egy olyan ízletes mártogatóshoz is, mint a salsa. Paradicsomszósz készítéséhez válasszunk bátran az olasz konyha nagy királyát, a San Marzano típusú paradicsomot, mely egy kisebb méretű, ovális, gyűrött formájú, olyan, mint egy kis krumpli, bogyói extra finom édesek, így garantált a szósz ízvilága. Ezen kívül ne ragaszkodjunk csak a piros paradicsomhoz, hiszen a sárga bogyókból is lehet nagyon különleges mártogatósokat is készíteni. Bátorság, kreativitás, hajrá!

 

Kozmetikumokban is megtalálod

A paradicsom magas likopintartalma miatt gyulladáscsökkentő hatással bír. Ezen kívül erős antioxidáns, lassítja a bőr öregedését, csökkenti a ráncosodást. E jótékony tulajdonságai miatt számos kozmetikai készítmény összetevői között megtalálhatod a paradicsomot. Az aknés bőrre is ajánlott pakolásként erős gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss