Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Filléres C-vitamin bomba a kertből: így ültess homoktövist!

A homoktövis apró, narancssárga bogyói nemcsak kertünket díszítik, de magas C-vitamin- és ásványianyagtartalma miatt kiváló immunerősítő és csodaszer a megfázás ellen is. Megyeri Szabolcs kertészmérnök elárulja, hogyan ültethetünk a kertünkbe.

Igazi C-vitamin bomba!

Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, így az őszi-téli időszakban bátran alkalmazhatjuk megfázás és más betegségek ellen. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva fogyasztják: dzsemet, bort, ivólét, likőrt, zselét és olajtermékeket is készítenek belőle, de gyógyszerként is használható: segíthet nehezen gyógyuló sebek és fekélyek kezelésében.

 

Gyorsan termőre fordul

A konténeres kiszerelésű homoktövis előnye, hogy az év bármely fagymentes időszakában elültethetjük, és már az első évében hozhatja gyümölcseit. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még savanykás, de dércsípetten édessé és fogyaszthatóvá válik.

Az éltető napfény

Az ültetés első lépése a termőhely kiválasztása. Lehetőség szerint a kerítés mellett legyen elhelyezve, vagy használhatjuk telekhatárolóként sűrű, tüskés ágrendszerének köszönhetően. Fontos, hogy laza, jó vízáteresztő talajt, és megfelelően napos területet válasszunk, ugyanakkor ne aggódjunk a huzat és hideg miatt, mivel a homoktövis rendkívül ellenálló a hideg időjárással szemben.


Gödörből gödörbe

Miután kiválasztottuk a területet, ássunk egy mély, tágas lyukat a csemete számára. A lyuk mélysége és szélessége a csemete méretétől függ. Az ültetéskor vegyük figyelembe a megfelelő tőtávolságot, mely általában 1,5-2 méter.

Csak megbízható helyről

A homoktövis kétlaki növény, ezért ha kertünkbe szeretnénk ültetni, szerezzünk be egy termős és egy porzós növényt. A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarúhoz 1 hímivarú növényt kell ültetni. Fontos, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk, ahol garantáltan kapunk termős és porzós változatokat is.

Életelixír a talajnak

Mivel a homoktövis jó víz- és levegőgazdálkodású talajt igényel, ezért érdemes a talajt minőségi talajjal vagy virágfölddel javítani. Fontos, hogy az ültető gödör aljára tegyünk egy réteg szerves trágyát is, ezzel elősegítve a fiatal csemete egészséges növekedését és tápanyagellátását.

 

Megvédi a gyökerét

Helyezzük a homoktövis csemetét óvatosan a kialakított lyukba úgy, hogy a csemete tőszintje egy vonalban legyen a környező földfelszínnel. Ezután töltsük vissza a talajjal, majd alaposan öntözzük meg a csemetét. Végül terítsünk el egy vékony mulcsréteget a növény körül, hogy megőrizzük a talaj nedvességét és megvédjük a gyomoktól.

A homoktövis is csak egy növény...

Bár nagy tűrő- és ellenálló képességű, de a homoktövisnek is lehetnek betegségei. Leggyakoribb károsítója a Verticillium dahliae gomba, ami a talajból, a gyökereken keresztül fertőz, előbb a levelek sárgulását, hervadását, majd az érintett hajtások, ágak, súlyos esetben az egész bokor pusztulását okozva. Legfontosabb a megelőzés, ezért ne ültessük például kajszi után, ügyeljünk, hogy telepítésnél és később a talajmunkák során ne sérüljön a gyökérzet, tartsuk jó kondícióban a növényt. A fertőzés megjelenésekor távolítsuk el – kicsivel az egészséges részen túl – az érintett részeket és semmisítsük meg.

Kevés gondozást igényel

A klímaváltozás szempontjából egy ideális növény, mert jól tűri a szárazságot, és kis gondozási igényű. Nem igényel gyakori metszést sem, de a természetes növekedés elősegítése érdekében akár kora tavasszal vagy késő ősszel az idősebb termőágakat visszavághatjuk.

(Forrás: www.megyeriszabolcskerteszete.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Friss