Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így marad tovább friss a sajt!

default user icon
A különböző fajták tovább elállnak és kevésbé „illatoznak”, ha a megfelelő csomagolásban tesszük őket a hűtőbe. Érdemes egyszerre mindig csak annyi sajtot vásárolni, amennyit elfogyaszt a család, ugyanis a maradék egy idő után kiszárad, megsavanyodik, illetve megpenészedik. Egy kis odafigyeléssel tovább is megőrizhetjük a minőségüket ezek a tejtermékek.

1. Alufóliában

A krémes, puha fajták, mint a gorgonzola vagy a rokfort, 3-4 napig elállnak hústűvel vagy fogvájóval kilyukasztott alufóliában. A sajt így nem fülled be, és nem lesz ragadós.

2. Folpakban

A kemény és a félkemény sajtokat tekerjük a fóliába, és ügyeljünk arra, hogy a folpak a teljes felületüket befedje, különben a kilógó részek hamar kiszáradnak.

3. Papírban

A kemény sajtokat, mint a parmezán vagy a pecorino, csomagoljuk sütő- vagy zsírpapírba. Ha nem éri őket nedvesség, akkor sokáig nem penészednek be, így akár 10 napig is fogyaszthatóak maradnak.

4. Műanyag dobozban

A nemespenész bevonatú camembert légmentesen lezárva tovább megőrzi minőségét. Mivel ez a fajta a dobozban „izzad”, rakjon alá konyhai papírtörlőt, ami felszívja a nedvességet.

5. Fadobozban

A lágy sajtok egy részét, például a brie-t, faforgácsból készült dobozban árusítják. A maradékot már ne csomagold vissza a fóliába, hanem tedd a fadobozba, és így helyezd a hűtőbe.

6. Saját levében

A mozzarellát és a fetát mindig a levével együtt tároljuk, lehetőleg egy jól záródó műanyag edényben. A sós folyadékban egyik sem szárad ki. A már megkezdett sajtot a vágott felével lefelé helyezd a dobozba.

Jégre velük?

A sajtok ízét a fagyasztás általában nem befolyásolja, de az állagukat ronthatja. A félkemény és a kemény változatok viszonylag jól fagyaszthatók, de kiengedéskor sose tedd őket mikrohullámú sütőbe!

8 DOLOG, AMIRE AZ ÉTELKÉSZÍTÉSEN KÍVÜL HASZNÁLHATOD A CITROMOT >>>

ÍGY TÁROLD AZ ÉLELMISZEREKET, HOGY SOKÁIG ELÁLLJANAK! >>>

TIPPEK - ÍGY VÁLASSZUNK DINNYÉT A BOLTBAN! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss