Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így marad sokáig friss a zöldség és a gyümölcs a melegben

default user icon
MME
A konyhád tele van friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, de pár nap múlva már minden fonnyadtan, szomorúan figyel a tálból? Eláruljuk a legfontosabb tárolási szabályokat, amelyeket betartva hosszabb ideig maradnak frissek a finomságok!

Biztosan ismerős helyzet, amikor egy hétvégi bevásárlás után néhány nappal már alig találsz szép, mosolygós zöldségeket és gyümölcsöket, pedig frissen vásároltál mindent. Mutatjuk, hogy mire figyelj!

Az uborka egyedül szeret lenni

Sok gyümölcs, például a paradicsom, a banán és a dinnye etiléngázt termel, amely felgyorsítja a romlási folyamatokat. Az uborka nagyon érzékeny az etiléngázra, ezért mindig ügyelj arra, hogy távol mindentől, külön edényben tárold. Valójában a pulton szeret a legjobban, de ha a melegben hideg uborkára vágysz, néhány napig tárolhatod a hűtőben – mindentől távol!

A fűszernövényekkel bánj virágként

Ha megpróbálod csökkenteni a sófogyasztást, vagy egyszerűen csak ízesebbé szeretnéd tenni az ételeket, a friss fűszernövények nélkülözhetetlenek. A legtovább úgy őrzik meg frissességüket, ha úgy tárolod őket, mint a friss vágott virágokat: tedd őket vízbe, majd mehet a kis váza, pohár vagy befőttesüveg a hűtőbe. (A bazsalikom kivétel, ő jobban szereti a szobahőmérsékletet.) Amikor a víz már elhasználódott, cseréld le. Az így tárolt fűszernövények akár 2 hétig is frissek maradnak.

Zsákold be a gyökérzöldségeket

A sárgarépa, a karalábé vagy a cékla tápanyagokban igen gazdag zöldségek. Hogy meg is őrizzék ezeket a kincseket, hűvös, sötét és párás helyen kell(ene) tárolni őket – ilyen azonban a legtöbb háztartásban nincs. A legjobb megoldás, ha a zöldségeket papírzacskóba teszed, és úgy pakolod be a hűtőbe.

A bogyós gyümölcsöket fürdesd meg

A bogyós gyümölcsök kellemesen édesek és bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban. Az apró penészspórák azonban, amelyek megbújnak a héj kis zugaiban, hamar terjedésnek indulnak. Ha többet vettél, és nem tudod azonnal megenni az egészet, néhány percre mártsd ecetes vízbe a bogyókat, majd öblítsd le hideg vízzel.

Oszd meg a banánokat

Ha egy fürt banánt veszel, abban mindegyik gyümölcs ugyanabban az időben érik meg. A megoldás: oszd szét a „csapatot”! Néhány banán maradjon a pulton lévő gyümölcsöstálban, míg a másikat adagot tedd a hűtőbe, hogy késleltesd az érési folyamatot.

A paradicsom nem szeret a hűtőben

A frissen szedett paradicsom isteni finom, de ha beteszed a hűtőbe, néhány napon belül pépes, kásás lesz. A legjobb, ha 2-3 napon belül elfogyasztod, így biztosan nem romlik meg. Ha viszont félbevágtad, muszáj a hűtőbe tenni, hogy lelassítsd a káros baktériumok szaporodását.

A zeller alufóliában marad friss

A ropogós zellerszár kedvelt csemege, de ha puha… Nos, akkor már nem annyira finom. Műanyagban soha te tárold, hiszen etiléngázt termel, amitől pikpakk megromlik. Helyette csomagold be szorosan alufóliába a zellert és minden használat után tekerd vissza jó szorosan.

A kukorica a héjával takarózik

Ha hosszabb ideig kell tárolnod a csemegekukoricát, borítsd rá a héját a csövekre, hogy megőrizzék nedvességtartalmukat. Ha lehetséges, a kukoricát tárold a hűtőszekrény azon részén, ahol kicsit melegebb van (a polcok első felén), mert kiszárad, ha túl hidegben tárolod.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 



Ezek is érdekelhetnek

Friss